.

.

TOTS 21


L’organització ecologista reclama que la central tanqui l’any 2020, any en què caduca la seva llicència d’explotació

L’organització ecologista reclama que la central tanqui l’any 2020, any en què caduca la seva llicència d’explotació

Greenpeace ha desplegat el missatge ‘Endesa, tot per la pasta’ entre els pals del seu vaixell insígnia, el Rainbow Warrior, davant de la central nuclear de Vandellòs, que és propietat de l’elèctrica. Amb aquesta protesta, l’organització denuncia que els interessos econòmics d’Endesa -i de la seva propietària, la italiana Enel- per l’energia nuclear suposen un “risc enorme” per a les persones i el planeta. L’organització ecologista reclama que la central de Vandellòs tanqui l’any 2020, any en què caduca la seva llicència d’explotació. Segons informa Greenpeace, només el desmantellament de les centrals nuclears de l’Estat suposaria la creació d’uns 100.000 llocs de treball.

“Endesa s’obstina en invertir en mantenir les seves nuclears obertes, en comptes de concentrar les seves inversions en renovables, amb la coartada que produeixen menys CO2 que el carbó, tot i que saben bé que sí produeix residus radioactius que haurem de custodiar una eternitat -a un altíssim cost per a les nostres arques-, i que el risc zero respecte dels incidents i accidents nuclears no existeix”, denuncia José Luis García Ortega, responsable del programa de canvi climàtic de Greenpeace. Ortega afegeix que “Endesa sap que la seguretat de subministrament es pot garantir sense nuclears, però prefereixen deixar un llegat injust abans que perjudicar el seu compte de resultats, que és el seu veritable motiu”.

Segons recorda Greenpeace a través d’un comunicat, la central nuclear de Vandellòs té la seva llicència d’explotació fins al juliol de 2020 i farà 33 anys de vida operativa. Malgrat tot, l’organització ecologista remarca que Endesa, la seva principal propietària juntament amb Iberdrola, “té interès per allargar la seva llicència d’explotació fins l’any 2035, superant en vuit els 40 anys de vida de disseny de la central amb els problemes derivats de l’envelliment que això implica”.

En el mateix escrit, l’organització ecologista assegura que “ha demostrat que és possible tècnicament substituir les nuclears i el carbó per l’any 2025, fins i tot considerant el pitjor cas de sequera extrema i poc vent”.

ACN.