.

La nova alcaldessa de Vilallonga del Camp, Gemma Benaiges. Foto: Mayo Lorda

Gemma Benaiges (ERC) s’ha convertit en la primera dona alcaldessa en la història de Vilallonga del Camp, un municipi que en deu anys ha doblat la seva població (2.400 habitants). Un pacte tripartit amb la marca blanca del PSC i amb la nova formació independent TOTS ha permès que accedeixi a l’Alcaldia.

Per què ha guanyat ERC les eleccions?

Com a partit polític, ERC som a dalt de tot, hem pujat a nivell nacional i això es reflecteix al municipi; es va demostrar el dia 26. A nivell local, s’ha premiat com hem treballat. La gent d’ERC, quan ens proposem una cosa, la fem, i això el poble ho ha vist. Hem intentat conduir l’Ajuntament el millor possible amb els problemes financers que ens hem trobat. El pla de Sanejament que tenim en marxa acaba enguany, i crec que els seus efectes no s’han notat massa.

Vau prendre una mesura molt dràstica, que normalment no fan els ajuntaments, com és un augment impositiu molt fort, amb increments de l’IBI de prop del 50% per cent. Això era un risc electoral

Sí. Jo tenia els meus dubte d’aplicar-ho, però no ens han castigat. Hi ha gent a qui l’IBI li ha pujat el doble. I ha coincidit amb una revisió del cadastre que s’havia aprovat el mandat anterior. Ara bé, a nivell electoral no s’ha demostrat el seu efecte; hem aconseguit mantenir els quatre regidors, amb una força més que s’hi ha presentat. Hem guanyat un vot. És un molt bon resultat; la gent no ens ha castigat per l’IBI.

L’aparició de TOTS us podia restar vots, tenint present a més que abraçava votants vosres

Sí. TOTS ha aconseguit més de 200 vots i dos regidors. Per ser el primer cop que concorrien a les eleccions, han entrat amb molta força, però la seva presència ha castigat a tots, a ERC, a Junts, al PSC i al PP. Hem estat l’única població on ERC va guanyar a les eleccions europees.

Heu signat un pacte tripartit. Per què s’ha produït aquest acord?

Hem governat quatre anys amb Vilallonga Pot Més

Que és el PSC…

Al respecte vull dir que nosaltres hem celebrat un referèndum, hem tingut penjada la pancarta de presos polítics, hem fet manifestacions a la plaça i tenim una plaça U d’Octubre, amb la nomenclatura de l’Ajuntament, i hem tingut el PSC a l’Ajuntament. Anem amb compte amb el que diem, aquells que diuen que tornem a pactar amb el 155. No, perdoneu: nosaltres no pactem amb el 155, sinó amb dues persones que són d’un grup que es diu Vilallonga Pot Més i amb els, en aquests quatre anys s’ha pogut fer tot això, cosa que a altres llocs no ha passat. Ja que hem tingut una entesa bona, vam considerar que per què no continuar.

Com ha estat l’entrada de TOTS al pacte de govern?

Al programa no fixàvem una aliança entre tots els partits, però vam considerar que com són gent molt diversa s’hi havia de parlar. Tenien moltes ganes d’entrar a governar. Els vam comunicar que ja havíem parlat amb Vilallonga Pot Més i estaven d’acord que parléssim també amb TOTS. Vam posar damunt la taula d’entrar a governar. I ens vam entendre sense problemes. Nosaltres som assemblearis i va guanyar el pacte a tres.

Per què no hem pactat amb Junts? Ni hi hem parlat. Els vam comunicar el pacte tripartit. Considerem que amb gent que han estat quatre anys presentant denúncies contra nosaltres, una rere l’altra, que ens han portat als jutjats, que han tocat persones físiques, no crec que s’hi hagi de parlar. En el moment que això desaparegui, podrem fer-hor. Ho vull deixar clar això perquè ens ha arribat que no els havíem dit res.

‘El carrer Major serà només d’accés de veïns amb cotxe, des de la plaça de la Creu a la de l’Església’. Foto: Mayo Lorda

Quines són les prioritats del mandat?

La transparència és la primera. Canviarem moltes coses, com la celebració de les juntes de govern, que passaran a ser setmanals. Tenim previst executar la rotonda de la carretera d’Alcover i el vial del Morell. Els  projectes estan aprovats en partides de la Diputació i estem esperant com s’executaran. El vial de Vilallonga al Morell serà per anar a peu i per bicicletes, i il.luminat, i per la banda dreta en direcció a Morell.

A la Fira ja vam exposar el pla de mobilitat del carrer Major. Serà només per accés de veïns amb cotxe, des de la plaça de la Creu a la de l’Església. Hi posarem una pilona mòbil d’ús per als veïns, i no es podrà sortir pel portal, l’únic element patrimonial catalogat com a BECIN que té Vilallonga i que ha sofert diversos cops i desprendiments. La plaça de l’Església es troba molt concorreguda per la mainada i això és un perill. L’objectiu és regular el trànsit i l’aparcament del carrer Major. Això ho farem ja.

‘Canviarem els contenidors de brossa soterrats pels de superfície’. Foto: Mayo Lorda

El pla de Sanejament

Acabarà enguany.

Ja no tindreu deutes?

Deute zero no existirà, però el teníem d’1.200.000 euros i acabarem amb el mínim que demana la llei.

Proposeu cobrir la pista poliesportiva

Com han existit tantes denúncies i contenciosos sobre el cas, ho tenim aturat. Li falta la coberta. L’alçada superava un metre i mig del que fixava el POUM. però en tractar-se d’un equipament esportiu, ho vam portar a Urbanisme de la Diputació i van emetre un informe positiu. Ens van demanar un informe d’aviació; la resposta va ser positiva. I vam redactar un pla especial com a annex al POUM que potser no calia, quan la casa més alta del costat fa vuit metres i mig d’alçada. Aleshores, ho anirem executant.

Pel que fa a l’escola, vam aconseguir les millores amb una visita del conseller d’Ensenyament, Jose Bargalló, i també gràcies a la nostra insistència ja hem signat el conveni. Es tracta de la darrera fase, que puja a 750.000 euros.

Què s’hi farà?

Acabarem l’escola; fem el menjador i aixequem algun pis, amb quatre aules més. També treurem tots els barracots. El Departament d’Ensenyament ha invertit més d’un milió i mig d’euros en sis anys a Vilallonga.

Parleu a l’acord de govern tripartit de donar suport als tres museus locals i reformar la sala de cinema

El primer que cal fer a la sala de cinema és vetllar per la seva seguretat, tirant endavant el pla de seguretat, que ja està redactat. Mantenim el cinema perquè el dia que el tanquem, no el podrem obrir. La cultura és deficitària i el cinema, més. Hem de mantenir-lo obert. El que farem serà parlar amb les empreses del sector petroquímic que tenim al voltant per demanar ajudes de cara al Museu del Cinema. En aquest mandat, i per primera vegada, es va anar a veure Repsol i vam aconseguir que ens ajudin, amb molt bona predisposició per part d’ells. Els ajuts van destinats a cultura i la gent gran.

En el cas de l’òpera en directe, posarem damunt la taula la seva continuïtat. Té un cost de 12 euros, i són diners. El que sí ens ha funcionat ha estat el cicle Gaudí. Volem crear rutes de museus i en comerç, fer-ne promoció. Vilallonga es troba entre Reus, Tarragona i Valls, ciutats comercials. Com el podrem promocionar? A través de la ruta dels museus: Museu Pere Virgili, del Cinema i Casa Pagès, i també amb promocions puntuals.

Dieu de fer fora els contenidors de la brossa soterrats i canviar-los per contenidors de superfície. Per què?

Ho hem pactat les tres forces polítiques. El soterrament és molt més car; en segon lloc, hem hagut de fer inversions per canviar cubetes foradades causades pels cops dels camions, a més de sanejar tot l’interior. Per higiene, cal canviar-los. Si pugués, el porta a porta.

L’Agència de Residus de Catalunya diu que això és el futur

El problema és l’incivisme. Si ja tindrem problemes amb el de superfície, més amb el porta a porta. El de superfície és molt més barat, només cal un camion i no dos.

Jaume Garcia

/* JS para menú plegable móvil Divi */