.

.

TOTS 21


Gedeón Guardiola, jugador de la selecció espanyola d’handbol, amb la recent medalla d’or europea a la vora del riu Neckar al seu pas per la ciutat alemanya de Heidelberg. Foto: David Aymerich.

Encara és una tarda freda d’hivern quan tenim l’oportunitat de reunir-nos amb Gedeón Guardiola, llorejat jugador de handbol de la selecció espanyola i actual pivot del reputat equip Rhein-Neckar Löwen, actual bicampió consecutiu de la Bundesliga (1a divisió de la lliga alemanya d’handbol). Desafortunadament, Guardiola va patir al febrer un trencament d’un tendó del pectoral que el mantindrà fora de les pistes fins la pròxima pretemporada però, l’esportista treballa a tota màquina per escurçar les setmanes de rehabilitació.

Una trobada a la vora del riu Neckar en el seu pas per la ciutat alemanya de Heidelberg, ubicada a pocs quilometres de Manheim –sud-est d’Alemanya–, localitat de l’equip de Guardiola; per parlar de la recent fita de la selecció espanyola d’handbol, és a dir, l’or aconseguit el passat 29 de gener al Campionat Europeu d’Handbol Masculí després d’una competició amb moltes irregularitats on Guardiola va tenir un protagonism destacat (cap expulsió com a defensa en tot el campionat); així com la propera participació de la selecció als XVIII Jocs Mediterranis, Tarragona 2018.

Guardiola (a la dreta) i el seu bessó Isaías (a l’esquerra) amb la Copa EHF que van guanyar conjuntament l’any 2013 quan els dos germans militaven a les files del Rhein-Neckar Löwen. Foto: Gedeón Guardiola.

Gedeón Guardiola, natal del poble alacantí de Petrel, expressa un afable somriure al recordar la seva última fita –actualment el seu equip és 1r a la Bundesliga, la lliga més exigent del continent, i va camí de guanyar el tercer campionat domèstic consecutiu pel Rhein-Neckar Löwen– com és l’or europeu. “Vam començar molt bé el primer partit, després va estar tot molt disputat amb Hongria i vam perdre contra Dinamarca, l’actual campiona olímpica” recorda Guardiola amb un to pausat per, seguidament, explicar que les següents passes van ser Macedonia i Esolvenia (nova derrota en el seu camí a l’or).

Un dia clau que va servir a la selecció per analitzar els errors comesos i corregir les errades que havien succeït al llarg del partit i el campionat. “Això ens va dur a jugar el dia següent contra Alemanya un partit rodó, ja que teníem un petit compte pendent amb la seva selecció, i ens vam treure de sobre un pes molt gran” confessa Guardiola. “Després va arribar França, el nostre gran rival –Espanya duia 6 partits consecutius perdent contra els gals– on Arpad Šterbik –porter de la selecció espanyola d’origen serbi– va fer un partit increïble que ens va donar la victòria” continua explicant per finalitzar que, ja a la final amb Suècia, “vam jugar una defensa 5-1 a la qual vam treure un rendiment espectacular” que els va permetre fer “una remuntada molt bonica fins la victòria” final, novament.

Guardiola espera poder tornar aviat als terrenys de joc i augura uns molts bons Jocs Mediterranis aquest proper mes de juny a Tarragona. Foto: David Aymerich.

Per l’altre costat, Guardiola també destaca que una de les seves metes més properes és poder guanyar la Copa d’Alemanya (comparable a la Copa del Rei espanyola), ja que el seu equip ha sigut finalista les 10 últimes edicions i no ha resultat campió en cap ocasió. “És l’objectiu que tinc abans de que finalitzi el meu contracte amb el Rhein-Neckar Löwen” afirma Guardiola conscient de que, “des de que vaig arribar, l’equip ha anat a millor”. “Hem agafat molt de respecte entre els rivals i som un equip molt compensat, regular i treballador” continua explicant al respecte. Altres objectius de l’internacional alacantí són tornar a aconseguir la lliga alemanya (són els actuals líders) i, per descomptat, la Champions League els pròxims anys però, és conscient de que és una fita molt difícil, sobretot per pressupost, calendari i exigència a la lliga germana.

Malauradament, Gedeón Guardiola no podrà competir a Tarragona 2018 per culpa de la seva fortuïta lesió al pectoral però, el pivot espanyol assegura que és un repte per la selecció espanyola els XVIII Jocs Mediterranis. “Vull una medalla olímpica, és el somni de qualsevol persona, i m’haguès agradat ser a Río 2016. Un mal dia contra Eslovènia ens va deixar fora i li devem a l’handbol espanyol tornar a les olimpíades” amb el qual, Gedeón opina que competir als XVIII Jocs Mediterranis podria ser molt positiu de cara a aquest objectiu innegable de la selecció espanyola d’handbol. “Vam parlar dels Jocs durant l’europeu de Croàcia –aquest passat mes de gener– encara que és cert que el calendari de molts companys és complicat” per poder competir als Jocs en condicions òptimes.

Sense anar més enllà, Guardiola jugava dos partits per setmana, fins la seva lesió, en un calendari gairebé sense descans i que, ara, serà més complicat amb el nou format que planteja la Champions League segons ens explica. “Hem estat parlant i podria ser que molts jugadors de la selecció absoluta ens quedem fora i es podria fer una combinació de l’absoluta A i alguns jugadors de la Sub21 i de la júnior, encara que no és res concret” raona Guardiola. “Però, el tema està present, ja que alguns jugadors van competir als últims Jocs nacionals a Almería i la gent estava molt contenta” segueix detallant l’internacional, el qual també ens explica que era i és el desig de Francisco V. Blázquez García (President de la Real Federació Espanyola d’Handbol) poder ser a Tarragona 2018 amb una bona representació. La selecció final? A partir del mes de juny, que es tanquen les inscripcions, es podrà confirmar al cent per cent.

David Aymerich