.

.

TOTS 21


Prop de 300 persones van participar diumenge passat, 21 de gener, en la XIV Festa de l’Oli Nou de Vandellòs, segons ha explicat la Cooperativa Agrícola de Vandellòs, que va organitzar aquesta jornada gastronòmica a les seves instal·lacions, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i del grup de bitlles del poble.

Entre aquestes persones, hi havia l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, i diversos regidors del consistori; el president de la Cooperativa Agrícola de Vandellòs, Agustí Margalef; i el director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Tarragona, Àngel Xifré.

Tots els participants van poder gaudir d’un esmorzar popular on, a més de tastar l’oli nou de la Cooperativa, van menjar pa torrat, llonganissa, cansalada, arengades; i van beure vi negre i aigua. De l’elaboració de l’allioli se’n van encarregar 5 veïns del municipi.

Després de l’esmorzar, hi va haver una tirada oberta de bitlles i una ballada de sardanes. A més, qui va voler va poder visitar les instal·lacions de l’almàssera i comprar oli a l’Agrobotiga.

En aquesta campanya s’han produït uns 25.000 litres d’oli, dels quals la Cooperativa Agrícola de Vandellòs disposa d’uns 7.200 litres per vendre.

Per la presència de les varietats tradicionals d’oliva Regués i Salivenca, a més de l’Arbequina, s’obté a Vandellòs un oli fruitat, verge extra, de tons verdosos, sense defectes, estable, per una major presència de polifenols. Aquest fet permet que l’oli duri més en la cocció i no es torni ranci tan fàcilment com l’oli d’arbequina; i que sigui també més saborós en el consum en cru.