.

.

TOTS 21


Frida, durant el seu bateig

Tarragona està d’enhorabona, tota vegada que ahir a la tarda va donar la benvinguda a una nova geganta que, des d’ara, passa a formar part dels elements festius que animen les celebracions populars.

Sota el nom de Frida, la nova geganta tarragonina ha estat finançada per Dow Chemical, com a part dels compromisos contrets en el marc del 50è aniversari de Dow Tarragona. Aquests compromisos consistien en ajudar a tres entitats tarragonines, per tal de dur a terme projectes que reverteixin en beneficis per a la societat. El primer d’aquests projectes va ser concretat en la creació d’un nou element festiu adaptat per fer possible que sigui portat per persones en cadira de rodes, sordes i/o cegues.

El projecte de creació de la nova geganta adaptada –la primera amb què compta la ciutat de Tarragona- ha estat possible gràcies a la coordinació dels serveis tècnics del departament de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Tarragona, amb la consellera Ana Santos al capdavant. De la producció se n’han fet càrrec l’escultora Dolors Sans i la modista Rosa Casculleras, mentre que l’inspirador de la idea i del nom de la geganta Frida és Romà Solè, cofundador de la penya festiva ‘Festa per a Tothom’.

El resultat de tot plegat és la geganta Frida, feta a semblança de la mundialment coneguda pintora mexicana Frida Kahlo amb la voluntat de reproduir i estendre els valors que aquesta va representar i encara avui representa. Amb una alçada de 3,10 metres, la geganta Frida llueix un vestit d’estil indígena mexicà i va acompanyada d’un mico pujat a la seva espatlla.

En el seu bateig, celebrat aquesta tarda al pati del Rei Jaume I a l’Ajuntament de Tarragona, la geganta Frida ha ofert un primer ball d’estrena amb la companyia dels seus padrins, el Gegant Martí de Premià de Mar i el Gegantó de Sant Rafael, els quals han ballat al ritme que han marcat els grallers i timbalers Veciana de l’escola Municipal de Música de l’Ajuntament de Tarragona.

L’acte de bateig de la geganta Frida ha reunit destacades personalitats del territori, entre les quals Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona i Jaume Sariol, director del Complex Industrial Dow Tarragona. També hi ha estat present Agustí Farré, dinamitzador de la geganta Frida, Romà Solé, inspirador de la idea i cofundador de la penya festiva ‘Festa per a Tothom’, així com les persones que han creat aquesta nova geganta, l’escultora Dolors Sans i la modista Rosa Casculleras.

Un cop batejada, la geganta Frida viurà la seva presentació oficial aquest proper dissabte, 15 de setembre, al Balcó del Mediterrani. Serà a partir de les 12.30 hores i tot coincidint amb la presentació de l’edició 2018 del programa ‘Festa per a Tothom’, iniciativa activada per l’Ajuntament l’any 1991 i que compta amb tot el suport i implicació de Dow Chemical des del 2001. L’acte de presentació oficial comptarà, per part de Dow, amb la presència de Jaume Sariol i de Kepa Díaz de Mendibil, Director Global d’Operacions per a Dow Europa, Orient Mitjà, Àfrica i la Índia i Director del Complex Industrial de Dow a Alemanya Central.

Una figura inèdita

Amb la geganta Frida la ciutat de Tarragona guanya una figura inèdita fins ara com és la d’un gegant adaptat per facilitar que pugui ser portat per tot tipus de persones: en cadira de rodes, cegues i/o sordes i fins i tot, per infants, ja que ha estat pensada des del disseny universal: la seva estructura, muntada sobre un quadre rodant i mitjançant d’uns braços articulats que es fixen a cadires de rodes manuals i elèctriques, li permeten ser impulsada amb molta facilitat i precisió. També se la pot fer ballar dempeus de manera senzilla, sense necessitat d’espatlleres, la qual cosa la fa portable per qualsevol persona, amb poc requeriment de força o alçada.

Tot plegat ha estat possible gràcies al compromís assumit entre l’Ajuntament de Tarragona i Dow. Aquest va suposar el tret de sortida al projecte de construcció de la geganta Frida, que un any després ja dormia en dependències municipals i que, en les darreres setmanes, ha assajat de valent per poder sortir i fer gaudir a tothom durant les festes de Santa Tecla.

L’objectiu de la penya festiva ‘Festa per a Tothom’ és fomentar la inclusió de les persones amb discapacitat a la festa major, fent-les partícips dels actes festius i de l’ambient que respira la ciutat durant aquesta celebració tan estimada pels tarragonins.