El popular meteoròleg de TV3 Francesc Mauri ha alertat avui a Tarragona sobre les expectatives que genera l’hidrogen verd. “Som al santuari de l’hidrogen, que és Tarragona -ha afirmat-, i té raó de ser amb la indústria química que hi ha, però pensar en ell com el nou paradigma energètic per tot arreu seria caure a les urpes del llop”. Per què? Perquè “algú te l’ha de vendre, algú l’ha de transportar, manufacturar, i es perd el 40% en els cotxes. En canvi, el vehicle elèctric només perd el 10%”.
Mauri ha desmuntat diversos mites i s’ha mostrat “provocador” en la seva intervenció en la jornada ‘L’aigua del futur’, que organitza el Port des de l’11 d’abril i que clourà aquest divendres.
El meteoròleg ha començat amb una frase: “La terra no té problema, el tenim nosaltres”. “El pitjor que podria passar és que plogui i se solucioni la sequera en les properes setmanes. Els humans no reaccionem si no ens donen bufetades”. Sobre les plaques fotovoltaiques, ha afirmat que orientades al nord produeixen tanta energia com al nord d’Europa i ha destacat la importància clau de l’aïllament dels edificis.
Quant a l’energia, reclama prescindir dels hidrocarburs. “El món no será món si no electrifiquem”, i ha rebutjat els combustibles sintètics. “O canviem de model o ens estavellarem”, ha dit emfàticament. “Sabem on arribarà l’aigua del mar, com aquí on som ara, al Serrallo, a Roda de Berà, a Segur, a Altafulla, que estan a punt de tirar a terra els passejos marítims”. El tercer informe de canvi climàtic indica canvis estructurals i més en el món energètic.
Al respecte, ha destacat el cas de regressió de la costa afirmant que les platges no existiran. “Els que van comprar a primera línea de mar no van fer una bona compra, sinó els de la segona”, ha dit gràficament. També ha abordat el cas de les emissions mundials: el 26,6% es deu a la generació d’electricitat i el 17,2 a combustibles fòssils. Qui contamina més amb diferència és el transport terrestre i el 40% de les mercaderies dels vaixells són d’hidrocarburs. I ha desmentit el pes en contaminació dels minerals rars respecte al carbó, petroli i gas natural, molt inferiors.
Un dels reptes de futur: al 2050, Barcelona tindrà la temperatura de Màlaga, mentre Lleida, en nou mesos a l’any viurà la temperatura de Sevilla: què hi creixerà?, es preguntava. “Serà la societat de Monegros”, responia. “Caldrà protegir els conreus del sol amb plaques fotovoltaiques. Si no els protegim no prosperaran”.
La pluja i la sequera
En la segona conferència de la jornada, la directora del Meteocat, Sarai Sarroca, ha intervingut destacant que al final de 2021 va començar la sequera. “Falten 500 litres per metre quadrat a Catalunya, mentre que al sistema Ter-Llobregat, encara més, quantitats superiors al que plou tot un any a Tarragona”, ha dit en la seva intervenció. “Sempre hem patit sequeres a Catalunya, però no hi ha precedents com la d’ara”.
“Cal garantir l’aigua sense perdre la mirada sostenible, respectant el territori i la seva gent. Catalunya serà una de les zones que patirà més sequeres, l’actual és un aperitiu del que vindrà. Ens hem de preparar”, afirmava. Per les properes setmanes, Sarroca espera que la pluja s’animi a la segona quinzena de maig, però Meteocat no preveu sortir de la situació actual d’execpcionalitat.
Saül Garreta: Cal una visió de 360 graus
La jornada ha estat inaugurada pel president del Port, Saül Garreta, que ha posat l’èmfasi en què l’aigua “demostra els nostres límits: hem sobrepassat tots els indicadors que fan que la vida estigui compromesa. Ho tenim complicat per revertir-ho, però la bona notícia és que tenim més bons professionals que mai, tenim eines i i concienciació”.
“El Port és dels millors en eficiència en ús de l’aigua i reducció de pèrdues”, ha lluït, i ha reclamat tenir una visió de 360 graus, amb una idea clara de país: “No hi ha solucions miraculoses, ni regeneració ni dessaladores, sinó un conjunt de gestions”. Garreta ha demanat als professionals buscar solucions i ha apostat per la col.laboració público-privada.
Les altres ponències han abordat l’impacte de la sequera i el canvi climàtic al Port de Tarragona -per part del científic David Teruel-, la gestió del territori -per part de l’enginyer agrònom Ignasi Servià-, i solucions per fer front a l’escassetat de l’aigua. Divendres s’abordarà la gestió de l’aigua a Tarragona.
Director DiariTots21