.

.

TOTS 21


L'activitat serà de 10 a 13h.

L’activitat serà de 10 a 13h.

Amb motiu del Dia Mundial de la Recerca en Càncer, l’Associació Contra el Càncer a Tarragona organitza aquest dijous 21 de setembre una activitat de carrer, oberta a tothom. Des de les 10 fins a la 13 h la ciutadania es podrà apropar a El Quiosquet de la Rambla Nova on hi haurà instal·lat un gran photocall per poder fotografiar-se a favor de la recerca oncològica.

El Dia Mundial de la Recerca en Càncer té lloc cada 24 de setembre. L’Associació Contra el Càncer organitzarà aquest divendres 22 un acte al a l’IMDEA Nanociencia Institute a Madrid per a traslladar l’absència d’una estratègia clara de càncer a Espanya i la necessitat que els investigadors tinguin les mateixes oportunitats i condicions que els seus homòlegs a països on la recerca és prioritat.

A través d´aquesta trobada s’obrirà un debat entre una pacient de càncer, investigadors i representants de l’Associació Contra el Càncer i de l’IMDEA per aprofundir sobre la necessitat de millorar les condicions dels investigadors a Espanya.

Igualtat d’oportunitats i condicions per a la investigació a Espanya

Per corregir les desigualtats que hi ha entre els nostres investigadors, respecte als països capdavanters en recerca, cal augmentar el finançament i participació espanyola en projectes, donar suport al talent investigador durant tota la seva carrera i incrementar la capacitació – en recerca – dels professionals clínics a tot el territori per acostar els resultats als pacients.

La manca d’oportunitats a la investigació a Espanya rau, principalment, per l’absència d’una estratègia clara. Entre el 2010 i el 2020 el percentatge de despesa total en R+D a Espanya va ser del 4,13% davant el 27,6% dels Països Baixos, el 22, 6% d’Itàlia o el 13,4% d’Alemanya, cosa que posiciona al nostre país com el de menor creixement de la despesa.

Sense oblidar que, impulsar la investigació també és garantir l’accés als pacients als darrers avenços en medicina, i millorar-ne la supervivència i la qualitat de vida. I és que, els càncers amb una supervivència baixa o estancada (inferior al 30%) com a pulmó, pàncrees, esòfag, estómac i fetge, que representen el 38% de la mortalitat, només compten amb el 17% de tota la inversió pública i el 21% de tots els assaigs clínics. Per tant, totes les persones amb càncer no tenen el mateix accés als resultats de recerca ni tots els tumors s’investiguen prou.

La investigació és la millor eina per augmentar les xifres de supervivència. De fet, gràcies a la ciència s’ha aconseguit una taxa de supervivència en homes del 55,3% i en dones del 61,7%. Ara, l’objectiu és superar el 70% de supervivència l’any 2030, per això cal millorar les condicions dels investigadors espanyols.

Objectiu: superar el 70% de supervivència en càncer

L’Associació Contra el Càncer ja és l’entitat que destina més fons a la investigació i als investigadors de càncer, amb 565 projectes oberts i una inversió de 104 milions d’euros.

Ara, amb l’objectiu de superar el 70% de supervivència l’any 2030, l’Associació ha creat la convocatòria nacional d’ajuts a la recerca en càncer més gran, amb una inversió de 10 milions d’euros.

Aquesta convocatòria, anomenada “Repte AECC 70% Supervivència”, té l’objectiu d’impulsar la investigació d’excel·lència en càncers de baixa o estancada supervivència (aquells amb una taxa de supervivència a 5 anys inferior al 30%) i amb una incidència significativa a la població espanyola, com són els tumors de pàncrees, pulmó, esòfag, estómac i fetge. Una ajuda que també busca promoure la creació de grups multidisciplinaris i multiregionals, amb àmplia representació al territori, per reunir tot el talent contra el càncer i facilitar així l’accés als resultats a un nombre més gran de pacients.

V.Tapias