.

Una dona escull una papereta electoral aquest diumenge

La participació electoral a la demarcació de Tarragona s’està disparant en aquestes eleccions europees. Les dades actualitzades a les 6 de la tarda, segons ha facilitat el Ministeri de l’Interior, parlen d’un ascens del 7,6% dels vots respecte les europees del 2009. Així, a menys d’una hora perquè tanquin els col·legis electorals, la participació al conjunt de la província és del 33,6%, quan el 2009 era del 26,14%. Les dades de participació a les Eleccions Europees recollides fins a les sis de la tarda ratifiquen el creixement del percentatge de vot a Catalunya, ara ja en gairebé un 9% més que els darrers comicis.

El Ministeri d’Interior informa que fins a aquesta hora la participació a Catalunya ascendeix al 35,4% del cens. L’any 2009, a les sis de la tarda, la participació era del 26,7%. A hores d’ara, la participació és a poc més de 2 punts d’igualar el percentatge total de votants catalans dels comicis de fa cinc anys (36,94%). Totes les demarcacions catalanes mostren un augment significatiu de la participació. El creixement més pronunciat es produeix a Girona, amb més de 10 punts percentuals, passant del 25,62% del 2009 a un 35,7%; a Barcelona, on es concentren gairebé quatre milions de votants potencials, l’augment de participació és també significatiu, en gairebé 9 punts: del 27,11% (2009) al 35,7%; i, a Lleida,  i Tarragona experimenten un creixement similar. La primera ha passat d’un 25,41% a un 32,89%.

Una mare vota, aquesta jornada, al Col·legi Pau Delclòs. Foto: Jaume Garcia

Una mare vota, aquesta jornada, al Col·legi Pau Delclòs. Foto: Jaume Garcia

L’increment s’aventura que és degut al procés polític que s’està vivint a Catalunya i a les demandes d’una alta participació, tant dels sectors independentistes (que interpreten les europees com l’avantsala del 9-N) com dels unionistes (que busquen un cop d’efecte contra el sobiranisme i el dret a decidir).

Participació a les 14h

Ja a les dues del migdia, la participació ha passat del 18,95% de fa cinc anys al 24,51%, un augment espectacular: a Barcelona passava del 19,64% registrat el 2009 a un 25,52%, la participació més alta de Catalunya. I Girona, amb un augment del 18,32% al 25,37%,, és la que experimenta el major creixement. A Lleida, s’ha passat del 18,2% al 22,8%.

Les primeres dades de participació a les eleccions europees que se celebren aquest diumenge mostren un creixement de 5,9 punts a Catalunya, segons el primer avanç ofert pel Ministeri de l’Interior a les dues de la tarda. Segons aquest primer recompte, un 25,26% dels catalans amb dret a vot l’han exercit ja, mentre que en els darrers comicis europeus ho havien fet un 19,35%. Al conjunt de l’Estat, en canvi, es produeix un lleugeríssim retrocés amb una participació comptabilitzada del 23,89%, respecte el 24,1% que es va registrar a la mateixa hora ara fa quatre anys. Catalunya, el País Basc, Andalusia i Aragó són les úniques comunitats on a aquesta hora creix el percentatge de participació.

Amb l’augment de 5,9 punts respecte l’any 2009, la participació -a les dues de la tarda- a les eleccions europees de Catalunya és la que experimenta el creixement més pronunciat de tot l’Estat. Només Andalusia, Aragó i el País Basc registren també un augment, però molt més lleuger. A la resta de Comunitats Autònomes baixa la participació respecte la registrada a la mateixa hora en els darrers comicis europeus.

/* JS para menú plegable móvil Divi */