.

El cotxe que trasllada l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell a la presó del Catllar (Tarragonès) acompanyat d’un vehicle patrulla dels Mossos, rebut per manifestants. Foto: Sílvia Jardí

L’expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha arribat aquest divendres a la presó de Mas d’Enric, al Catllar, procedent de Puig de les Basses, a Figueres.

Forcadell ha arribat en un cotxe no logotipat, presidit d’un vehicle patrulla dels Mossos d’Esquadra, a les 11.30 hores. Unes 300 persones han seguit la convocatòria de l’ANC i han fet una cadena humana a la carretera que condueix a la presó, vestits de groc i cridant ‘Carme, llibertat’, per mostrar-li el seu suport.

Des de primera hora del matí, desenes de persones s’han dedicat a penjar llaços de color groc i han fet pintades a la calçada en els dos quilòmetres de l’itinerari que ha recorregut el cotxe de l’expresidenta del Parlament. Forcadell, nascuda a Xerta (Baix Ebre), va sol·licitar el trasllat a aquest centre penitenciari, un cop traspassada a Catalunya, per la proximitat amb la seva família de les Terres de l’Ebre.

Des del voltant de les cinc del matí, diverses persones s’han organitzat per penjar llaços grocs i pancartes a favor de la llibertat dels presos en els dos quilòmetres de carretera que condueixen fins a la presó del Catllar. També s’han fet pintades a la calçada, on ara es poden veure llaços grocs, la paraula ‘Llibertat’ o tots els noms dels polítics presos escrits davant del centre penitenciari.

L’ANC i el CDR, que havien demanat l’atenció als seus canals des de primera hora del matí per saber l’hora de la concentració, han avisat a les 9.30 hores del matí que el vehicle que traslladava Forcadell havia sortit de la presó de Figueres. Així, han demanat que tothom que volgués rebre l’expresidenta del Parlament es dirigís cap a Mas d’Enric en el transcurs de menys de dues hores.

El cotxe de Forcadell ha arribat al voltant de les 11.30 hores. En arribar a la carretera, els assistents a la concentració s’han alineat i han cridat lemes com ‘Carme, llibertat’ al pas del vehicle, tot confiant que l’expresidenta del Parlament hagi pogut sentir “l’escalf”. Amb uns altaveus instal·lats davant de la tanca de la presó, en un recinte que també han controlat els Mossos d’Esquadra, s’han fet sentir algunes cançons, com ‘Els Segadors’, que els assistents han entonat un cop Forcadell ha accedit a la presó.

Entre els assistents hi havia la Maria, que ha manifestat la seva voluntat que Forcadell se senti “acompanyada”, a més de criticar amb una concentració “la injustícia que la gent bona estigui a la presó”. En Joan també ha decidit desplaçar-se fins a la carretera d’accés al centre penitenciari per “donar-li la benvinguda i denunciar la injustícia”. “La porten aquí, però hauria d’estar a casa perquè ha quedat demostrat que no hi ha cap delicte, i menys ella, que l’únic delicte va ser debatre temes al Parlament”, ha defensat.

A les set de la tarda, l’ANC i Òmnium han convocat una concentració a l’aparcament del centre penitenciari en què està previst que hi participi la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie; el portaveu d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri; i representants dels partits polítics. També s’espera la participació de colles castelleres i grups de música.

ACN