.

Les subvencions (en verd al mapa per Estats els projectes seleccionats) donaran suport a projectes que tenen com a objectiu aportar tecnologies innovadores al mercat en indústries intensives en energia, hidrogen, captura, ús i emmagatzematge de carboni i energies renovables. Imatge: Unió Europea

La Unió Europea invertirà més de 1.100 milions d’euros en set projectes innovadors a gran escala sota el Fons d’Innovació. Les subvencions donaran suport a projectes que tenen com a objectiu aportar tecnologies innovadores al mercat en indústries intensives en energia, hidrogen, captura, ús i emmagatzematge de carboni i energies renovables. Un dels projectes seleccionats és ECOPLANTA. Uicada al Morell, té com a objectiu convertir les fraccions no reciclables dels residus sòlids urbans en productes químics i biocombustibles. La subvenció puja a 100 milions d’euros dels 400 milions aproximadament que requereix la inversió, segons precisava a Tots21 l’alcalde de la localitat, Eloi Calbet.

ECOPLANTA produirà 237 kt/any de metanol en una instal·lació d’un complex petroquímic prop del port de Tarragona, i, d’aquesta manera, recuperarà el 70% del carboni present en els residus sòlids urbans (RSU), aconseguint una reducció d’emissions de 3,5 Mt CO2eq durant el primers 10 anys de funcionament. En desplaçar els combustibles fòssils utilitzats per a la producció de productes químics i combustibles amb metanol dels RSU que, d’altra manera, acabarien en abocadors o s’incinerarien per obtenir energia, ECOPLANTA ofereix un camí clar perquè la indústria redueixi dràsticament les emissions en la generació d’energia, el transport terrestre, el transport marítim i la indústria química.

La planta serà la primera que es construeixi a la Península Ibèrica d’aquest tipus i estarà gestionada per Repsol i Agbar, mentre que Enerkem en serà el soci tecnològic clau.

Eloi Calbet: “Marca un nou camí pel territori”

Calbet s’ha fet ressó de la “magnífica notícia” al seu compte oficial de Twitter. Segons el batlle, la decisió de la UE “dona força i solidesa al projecte de l’Ecoplanta al Morell, una aposta d’economia circular que suposa una de les majors inversions en nova química al Camp de Tarragona dels darrers anys i marca un nou camí pel territori”.

Calbet també feia referència a la importància del projecte en l’entrevista publicada per Tots21 el passat 9 de novembre. “Si l’Ecoplanta ens hagués dit fa un temps que es volia instal.lar al Morell i en dos anys ho volia muntat, els haguéssim hagut de respondre que no seria possible. Ara sí serà possible”, assegurava.

En declaracions a Tots21, l’alcalde afirmava que “l’impuls econòmic rebut per part de la UE referma i catapulta el projecte”, així com “el fa viable per a la iniciativa privada” responsable de la seva posada en marxa.

Seleccionats el passat mes de març

Els set projectes van ser seleccionats per al finançament en el marc de la primera convocatòria del Fons d’Innovació per a projectes a gran escala, és a dir, projectes amb uns costos de capital totals superiors als 7,5 milions d’euros. Van ser avaluats per experts independents per la seva capacitat per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en comparació amb les tecnologies convencionals i per innovar més enllà de l’estat de la tècnica, alhora que són prou madurs per permetre el seu desplegament ràpid. Altres criteris de selecció incloïen el potencial d’escalabilitat i rendibilitat dels projectes dels projectes.

Els projectes seleccionats cobreixen una àmplia gamma de sectors rellevants per descarbonitzar diferents parts de la indústria i els sectors energètics d’Europa, com ara la química, l’acer, el ciment, les refineries i l’energia i la calor. Tots els projectes ja formen part de centres industrials o de clústers de descarbonització d’indústries interconnectades.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */