.

Pedregada ahir a El Catllar. Foto Antonio López

Pedregada ahir a El Catllar. Foto Antonio López

El telèfon 112 ha rebut 162 trucades fins a les set del matí per incidències relacionades amb les pluges d’aquest dimarts al vespre i nit. Segons ha informat Protecció Civil, cap d’aquestes incidències ha estat greu i la majoria d’avisos es van produir entre onze i dotze de la nit des de la demarcació de Tarragona. Protecció Civil de la Generalitat va activar l’alerta del Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (INUNCAT) per les pluges intenses acompanyades de calamarsa que van caure durant el migdia a les comarques de Girona i durant la tarda a les comarques del litoral i prelitoral. Aquest matí, l’Inuncat està activat en fase de prealerta.

El major nombre de trucades al telèfon 112 i d’incidències es va concentrar entre deu i onze de la nit i van anar clarament a la baixa a partir de la mitjanit. La majoria de les 15 trucades que s’han rebut des de les dotze de la passada mitjanit fins a les set del matí s’han fet des de la demarcació de Tarragona.

Gairebé el 40% de totes les trucades al 112 s’han fet des del Tarragonès (39 trucades) i des de l’Alt Camp (25). Amb origen al Baix Llobregat es van fer 24 trucades. La majoria d’elles han estat per inundacions de baixos i per incidències de trànsit derivades de la pluja. Els Bombers de la Generalitat han rebut al llarg de la nit 8 avisos relacionats amb la pluja al Camp de Tarragona.

Mapa de tesmpestes ahir a la tarda

Mapa de tesmpestes ahir a la tarda

D’aquests, els Bombers han treballat en un parell de casos per retirar arbres mig tombats a Tarragona i Reus i en un altre per ajudar a treure aigua acumulada als baixos d’una casa, als Pallaresos.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, les precipitacions es poden reproduir aquest migdia en punts de muntanya, sobretot a la meitat nord i est, i amb el pas de les hores afectaran àrees properes i podran arribar en punts del litoral nord. En general, seran ruixats d’intensitat febre o moderada, tot i que al quadrant nord-est poden ser localment forts. Les comarques més afectades posen ser les de l’interior de Girona, la Cerdanya, Osona i part del Vallès Oriental.

Aquest dimarts, es va superar el llindar en diferents punts com ara a la Llacuna (Anoia), amb 31 litres per metre quadrat en 30 minuts; a Muntanyola (Osona), amb 29,7 litres; a Olot, amb 21,4, i a Vic amb 21. A la Llacuna, a més, hi va haver calamarsada amb pedres de gruixos a l’entorn dels 2 centímetres. També va caure calamarsa a altres zones de l’Anoia o del Priorat.

D’altra banda, aquest dimecres al matí 4.650 abonats de Vilassar de Mar s’han quedat sense subministrament elèctric arran d’una incidència en un centre de transformació, tot que fons d’Endesa han explicat que no ha tingut res a veure amb la pluja. L’avaria ha començat a les sis del matí i ha quedat completament resolta a tres quarts de vuit.