.

Un exemplar sortit de l'ou

Un exemplar sortit de l’ou

Aquest passat 18 de juliol es va dur a terme la darrera ronda ambiental formada per l’equip mediambiental del Port de Tarragona, per fer el darrer seguiment de l’anellament de gavines corses a l’Explanada del Moll de la Química del Port de Tarragona.

La zona d’Explanada del Moll de la Química és un espai on la gavina corsa nidifica durant els darrers anys, un espai que es troba dins del recinte portuari.

El Port de Tarragona va decidir crear un tancat per tal que ningú tingués accés a les zones dels nius, i respectés l’evolució natural de les cries. Per aconseguir que la nidificació i posterior anellament sigui exitós, el grup de treball
de Medi Ambient del Port de Tarragona, conjuntament amb diversos equips especialitzats, organitzen rondes ambientals per la zona per a preveure la possible nidificació.

Aquestes rondes, que aquest any van començar el passat 31 de març, estudien el comportament d’emparellament de les aus i els hi permet confeccionar un protocol d’actuació per preservar la zona de l’Explanada del Moll de la Química i permetre la nidificació.

El passat mes de maig i, després de prèvies observacions, es van comptabilitzar al voltant d’uns 716 nius amb l’exclusió dels primers ous. Aquesta ronda va permetre establir el calendari del quart anellament al Port de Tarragona.

Durant el mes de juny va tenir lloc l’anellament de gavines corses al Port de Tarragona. Anellament que fou encapçalat per la Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Servei de Biodiversitat i Protecció dels animals de la Generalitat de Catalunya, per l’Institut Català d’Ornitologia, per l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats i per la
Direcció de Desenvolupament Corporatiu i Sostenibilitat del Port de Tarragona.

Aquests tipus d’anellaments pretenen obtenir més dades sobre la biologia i els moviments migratoris de les gavines corses i per aquest motiu els especialistes porten temps treballant i recopilant les dades que aquesta activitat els hi
proporciona.

A mitjans del passat mes de juliol, durant una ronda posterior a l’anellament, els especialistes van visualitzar les primeres cries sobrevolant l’Explanada del Moll de la Química.

Des del punt de vista mediambiental les activitats que s’han anat desenvolupant al territori català han aconseguit que la gavina corsa hagi passat de la categorització d’animal en perill d’extinció, de fa uns anys, al d’animal vulnerable.
El Port de Tarragona està acreditat amb la Norma ISO 14001 que l’avala com una organització que disposa d’un sistema de gestió mediambiental.