.

Façana de l’Ajuntament d’Altafulla

La FeSP – UGT de Catalunya denuncia públicament “mancances i irregularitats” que s’estan duent a terme per part de l’Ajuntament i de la Prefectura de la Policia Local que “afecten directament la seguretat dels agents i dels veïns i visitants d’Altafulla”, sosté en un comunicat.

Interinatge

Actualment, la plantilla de policia local d’Altafulla està composta, en un 25 %, per agents en situació d’interinatge que, “per una deficient gestió de l’Ajuntament, en alguns casos no han accedit al lloc de treball seguint les formes legals d’accés que estableix la normativa aplicable”.

Aquesta situació, que no és nova i que s’està convertint “en l’eina habitual de contractació d’agents”, afecta directament “la seguretat jurídica” de la seva situació pròpia, però a més afecta principalment el nivell de seguretat que pot donar el cos als ciutadans i ciutadanes, “atès que l’Ajuntament no ha format degudament aquests agents de policial local i ells mateixos tenen moltes limitacions per poder dur a terme les seves intervencions”.

Vehicles

La policia local compta amb 3 vehicles tipus turisme i dues motocicletes. Dos dels tres vehicles van ser llogats en règim de renting mitjançant concurs públic, afirma el sindicat, però, per motius d’actuacions en dies de fortes aiguades i, en altre cas, per manca del manteniment oportú (“manca de previsió per part de les persones encarregades”) han sofert avaries que suposen llargues estades dels vehicles al taller, sense que el contracte prevegi la substitució dels vehicles, qüestió que a d’altres localitats està prevista.

Les dues motocicletes van ser adquirides de segona mà, procedents d’un ajuntament de la demarcació que les donava de baixa per finalització de la seva vida útil, i ara les utilitza la policia local quan no són al taller, que és la major part del temps. El seu ús diari “suposa un veritable perill per a la integritat dels policies locals”, atès que tenen peces soltes, frenen de forma deficient i haurien de ser donades de baixa. A més, el manteniment constant que necessiten al taller suposa “una despesa excessiva que s’hauria estalviat mitjançant la compra de vehicles nous”.

Aquesta situació provoca que la majoria dels serveis de la policia local “s’hagi de dur a terme a peu, per la qual cosa en ocasions no es poden atendre a temps alguns serveis i n’hi ha d’altres que, per la necessitat de tenir vehicle disponible, directament no es poder fer (senyalització, trasllat de persones detingudes, etc.)”.

Material de servei

Els agents afirmen tenir “veritables problemes” per aconseguir roba de servei, ja que la prefectura constantment indica manca de pressupost quan rep les sol·licituds per part del personal. Quan s’incorpora un nou agent de servei habitualment és equipat amb roba usada i, a vegades, no coincideix amb la uniformitat de la resta del cos (com és el cas dels agents que són contractats per cobrir el servei de platges), afirma la UGT. Fins i tot se’ls obliga a fer ús de cascs utilitzats per altres agents, “que estan bruts, suats i en condicions deplorables”.

Des de fa mesos, la policia local no disposa d’etil·lòmetre evidencial per fer proves d’alcoholèmia, “una eina imprescindible per tal d’acomplir la funció de vigilància en la seguretat del trànsit i que habitualment és el Servei Català del Trànsit el que la lloga o lliura en un altre règim als ajuntaments”. FeSP-UGT de Catalunya desconeix el motiu pel qual la prefectura de policia local no dota els agents d’aquest aparell. Són els agents, durant el servei, els que han de demanar el suport del cos de Mossos d’Esquadra-Trànsit i la col·laboració de la Policia Local de Torredembarra quan han de fer una prova d’alcoholèmia, depenent de la seva disponibilitat, motiu pel qual, a la majoria dels casos, resulta impossible o, si més no, retarda i entorpeix el servei normal de cara a la resta de la població.

Serveis mínims

La “deficient planificació” de serveis per part de la prefectura suposa que als matins només hi hagi 2 agents de servei i al torn de nit també 2 agents, i que si per qüestió d’incapacitat temporal o d’haver d’anar qualsevol acte un d’aquests agents, el servei es cobreixi només amb 1 agent. A més, si la patrulla ha de desplaçar-se puntualment fora de població (judici, tir oficial, trasllat de detingut) la població resta sense patrulla durant tota l’estona que duri el desplaçament.

A vegades, aquesta patrulla està composta per dos d’aquests agents interins que no disposen d’arma (recordem que ens trobem en nivell 4 d’alerta terrorista) i que resta sol un o una agent interí o interina quan es dona la circumstància indicada.