.

Actuació de Zoo divendres a Vilallonga del Camp. Foto: Ajuntament de Vilallonga

La vintena edició del popular Fot-li Gasto de Vilallonga del Camp ha suposat un rotund èxit  ha superat de llarg l’assistència d’edicions anteriors. L’atracció dels grus que hi han assistit, especialment els valencians Zoo, el trasllat del lloc en un espai molt més ampli i una presència en seguretat notable (sis agents)  han arrodonit un festival musical que va dur la nit de divendres unes 3.500 persones a Vilallonga, una vila amb 2.500 habitants, i no es van produir incidents ni els habituals ‘botellons’ gràcies al control en seguretat i al tipus de grups assistents.

Tant la regidora de Cultura, Gemma Benaiges, com l’alcalde, Carmel Gil, subratllaven a Tarragona21 “l’encert” del canvi de lloc: “Necessitàvem més espai i el lloc escollit està als afores, però a tocar del centre”, subratllava Gemma Benaiges. En tracta de l’aparcament dissuasiu de la Riera, al final del carrer Alcover, situat rere l’església.

L’escenari s’havia muntat justament davant la part posterior d’una església que de nit apareix il·luminada, amb el que es guanyava espectacularitat visual. La presència dels valencians Zoo, amb seguidors propis, va disparar la presència de públic.

L’artista emergent Suu, també amb força predidament, fou l’encarregada d’obrir la 20a edició a les 23:30h, seguidament venien Zoo, premi Enderrock al millor videoclip 2018. Tancaren el festival el grup Bemba Saoco, que combina els sons mestissos amb la música electrònica, i finalment els vilallonguins PD Hobbits acomiadaren aquesta edició. L’entrada es matenir sent gratuïta.

El festival de música Fot-li Gasto està organitzat i autogestionat per l’Associació de Jóvens de Vilallonga del Camp amb la col·laboració de l’Ajuntament. I secelebra anualment el primer divendres d’octubre coincidint amb la festa de la Fira i la Setmana Cultural que es realitza a la
població. La gran afluència de públic es traudirà també en força ingressos derivats de l’explotació de la barra de bar.

Des de el seu naixement el festival ha estat gratuït i s’ha celebrat a la plaça de l’Església, i posteriorment a la Plaça de la Creu, al centre de la vila.

El Fot-li Gasto va néixer l’estiu del 1.999 quan un grup de joves vilallonguins van decidir muntar el seu propi festival de música. Els dos primers anys el festival va acollir grups i discjòqueis de música electrònica, però el 2002 els organitzadors van decidir donar un altre aire al festival, donant veu a músics novells i apostant per la rumba, el reggae, folk, ska i pop.

Per l’escenari del Fot-li Gasto han passat grups de la talla de La Pegatina, Bongo Botrako, Dr. Prats, Strombers, Brams, Pirat’s Sound Sistema, entre altres. També s’ha apostat per grups del Camp de Tarragona com Cuerda Floja, Maitip’s, Vallsamba o Porto Bello.

L’organització d’aquesta nova edició ha aplegat a diferents generacions de vilallonguins i vilallonguines, que al llarg dels 20 anys han format part del festival, i que han dut a terme durant tot l’any diferents esdeveniments per petits i grans amb l’objectiu d’aconseguir finançament.