.

El món de l’independentisme ha esdevingut un puzle on calen encaixar moltes peces. Una d’elles és Junts per Catalunya (JxCat), formació patrocinada i promoguda per Carles Puigdemont que es troba en fase de construcció territorial i nacional un cop tallats ponts amb el PDeCAT. En aquest procés de bastiment del nou partit en base a primàries, l’actual secretari primer de la Mesa del Parlament i diputat per Tarragona al Parlament, Eusebi Campdepadrós, ha fet pública la seva candidatura a liderar Junts a la Vegueria del Camp de Tarragona.

Ho ha fet amb una piulada al seu compte de twitter, en la qual assegura haver-se acompanyat d’un “equip de dones i homes compromesos amb el territori”, amb Puigdemont i amb Catalunya, “la seva llibertat i la seva independència”.

Primàries amb quatre cites al calendari

Les primàries de JxCat constaran, segons recull ACN, de quatre moments al calendari. El primer, aquest cap de setmana, quan les bases -unes 5.000 persones associades- aprovaran el reglament. El segon, el 28 i 29 de novembre, quan s’escollirà el presidenciable per circumscripció única, que haurà de recollir 100 avals -no se n’agafaran més. Hi poden participar tant associats com simpatitzants, i la campanya durarà 13 dies.

En tercer lloc es votaran els principals candidats i candidates per Barcelona (un total de 8), Girona (4), Lleida (3) i Tarragona (3). També hi poden participar associats i simpatitzants, i aquí no caldrà recollir avals. Qui tregui més vots anirà més amunt de cada llista, i només es faran certs ajustos per mantenir les posicions cremallera entre homes i dones. El procés aquí comença el 30 de novembre i es votarà entre el 12 i 13 de desembre.

En un quart moment les bases validaran les quatre llistes definitives per aquells llocs que ha proposat l’executiva. La direcció de JxCat es reserva les últimes posicions de cada circumscripció per persones de “projecció”, com va ser per exemple l’expresident del Parlament Joan Rigol, a les últimes eleccions al Parlament.

Des de Junts asseguren que Puigdemont encara no ha pres la decisió sobre si vol tenir algun paper a la llista, ja sigui el presidenciable o bé algun altre lloc. De moment sí que hi opten Laura Borràs, Damià Calvet i Ramon Tremosa, a l’espera que s’hi pugui sumar Jordi Puigneró. Si Puigdemont fes el pas d’optar a les primàries com a presidenciable, aquests candidats que ja han anunciat que s’hi volen presentar podrien retirar la candidatura, i presentar-se per la segona urna -la dels principals llocs de sortida.

J.S.