.

La Simulació del PE ha estat un matí d’intensa activitat al Campus Catalunya de la URV, on els joves tarragonins han pogut debatre sobre qüestions d’actualitat.

‘Debat, comissions, introduir esmenes, negociació, com portar al Plenari una proposta de resolució; regular o no intervenir? Drets fonamentals o llibertats personals?’ Un centenar d’alumnes de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han tingut aquest dimecres l’oportunitat de posar-se en la pell dels eurodiputats i les eurodiputades i familiaritzar-se amb el dia a dia de l’activitat política del Parlament Europeu (PE), tot reflexionant sobre el paper de les institucions comunitàries.

Un centenar d’alumnes de la URV van viure l’experiència de ser eurodiputat per un dia. L’experiència ha estat possible gràcies al centre d’informació Europe Direct Tarragona (EDTgn) i la facultat de Ciències Jurídiques de la URV, organitzadors de la V Simulació del Parlament Europeu al Campus Catalunya, amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona i l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, així com del Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT), la Càtedra Tarragona Smart Mediterranean City i l’Observatori de la Igualtat de la URV.

Segons coincidien els seus participants, tots ells estudiants universitaris, ha estat “una gran experiència”, ja que “tot i la brevetat, ets conscient de com és la dinàmica parlamentària i ha estat molt enriquidor”, diuen Paula Biosca i Santiago Mateo. Aquests dos estudiants, de segon curs de grau de Dret a Tarragona, creuen que és molt interessant conèixer i reflexionar sobre l’impacte de les decisions del PE i dels 751 eurodiputats, que representen a 505 milions d’habitants dels 28 Estats membres de la Unió Europea (UE). “Ho tornaria a repetir”, diuen quan se’ls pregunta per la seva participació en la iniciativa d’eurodiputats per un dia.

En el paper dels eurodiputats

La Simulació del PE ha estat un matí d’intensa activitat al Campus Catalunya de la URV, on els joves tarragonins han pogut debatre sobre qüestions d’actualitat, que formen part de l’agenda europea i ciutadana, com la igualtat de gènere i la bretxa socials entre homes i dones, la minimització dels residus o l’impacte de les fake news.

La metodologia de treball de la Simulació ha estat, a més, molt enriquidora, ja que primer s’han reunit per tractar els temes en grups polítics, per després defensar els “seus” posicionaments en les Comissions Parlamentàries on hi són representats eurodiputats de tots els partits: “El que més els ha costat és assumir el rol ideològic, ja que alguns s’han trobat defensant idees contraposades o diferents de les seves pròpies, però això ho ha fet encara més interessant”, explica Susana Borràs, professora de Dret Internacional de la URV i una de les dinamitzadores de la jornada per assegurar que el contingut de les resolucions eren competència de les institucions europees i que el sentit del vot ha estat legal i correcte. Cal tenir en compte que EDTgn farà arribar les resolucions adoptades en la Simulació als eurodiputats catalans.

A l’igual que destaquen els alumnes, per a aquesta professora la Simulació “ha estat un exercici molt instructiu, que complementa molt bé la teoria que aprenen a les aules i que els ajuda a entendre el funcionament del Parlament Europeu”. “Hem tractat els temes molt ràpid, i són qüestions que requereixen molta reflexió, ja que a mesura que entres en el debat vas canviant de posició i vas matisant”, explica Jordi Creixell. “T’adones de la necessitat d’aprofundir i dominar molt un tema, no es pot tractar de manera superficial, calen molts estudis perquè el que es decideix afecta a la vida de milions de persones i és molta la responsabilitat d’un eurodiputat”, coincideixen Biosca i Mateo.

Consciència europeista

De fet, el coordinador de l’Oficina del PE a Barcelona, Sergi Barrera, que avui presidia la sessió plenària simulada a la universitat, ha instat als joves a prendre consciència que els temes que es decideixen a la Unió, i que es voten en el Parlament, ens afecten a tots com a ciutadans. I els ha posat d’exemple qüestions que els interessen, com les compres en línia o la privacitat a les xarxes socials, per dir-los que “cal una legislació europea, no només en l’àmbit local o regional. I els joves, que sou el futur, heu de ser els principals defensors d’Europa, perquè si no decidiu quin futur voleu per Europa ho farà un altre”.

La tramitació d’una proposta de llei, que en la Simulació s’ha fet en un matí, tarda en realitat una mitjana de 16 mesos en el PE, però l’important és conèixer les institucions i prendre consciència europeista. “Hi ha hagut debat, i diferents postures també; i hem vist que a vegades, moltes vegades, han estat difícils de casar per arribar a un acord, com la realitat mateixa”, diu la directora d’EDTgn, Marta Domènech, que ja pensa en la següent edició de la Simulació del PE per l’any vinent, mentre repassa el debat que s’ha produït a la xarxa amb l’etiqueta #europarlaTGN, i que tindrà continuïtat en el debat amb eurodiputats que ja s’està preparant per al pròxim 7 de maig.