.

D'esquerra a dreta, Alfonso González -moderador-, Santiago Fisas, Maria Badia i Raül Romeva

Tres eurodiputats catalans de diferents formacions polítiques representades a Brussel·les i Estrasburg han clamat avui perquè els ciutadans acudeixin a votar a les eleccions al Parlament Europeu del proper 25 de maig i tractar així de reduir el cop que pot suposar -així s’espera i així es tem- el fort creixement de les formacions populistes i xenòfobes que poden tenir el seu gran moment justament el 25-M.

Maria Badia, diputada del grup socialista; Santiago Fisas, del popular, i Raül Romeva, dels Verds, han participat en una jornada sobre les eleccions al Parlament Europeu que s’han celebrat al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili i que malgrat que Europa està tan desprestigiada, ha provocat la sorpresa que els alumnes hagin omplert l’Aula Magna per seguir els debats.

L’aparició de fenòmens com el Front Nacional francès, però també d’Aurora Daurada a Grècia o dels grups intolerants flamencs, entre molts d’altres, és vist com un símptoma de la crisi de l’europeisme, una crisi profunda, gairebé sens retorn, a qui els tres eurodiputats han demanat avui que es reinventi amb “més democràcia”, amb elecció directa del president del Parlament, més unitat política, fiscal i econòmica i lluitant contra l’exclusió social.

Són aquestes algunes de les receptes formulades pels tres eurodiputats. Qui s’ha mostrat més contudent ha estat Raül Romeva, que ha clamat per “una catarsi” d’Europa perquè “això ja no dóna per més”. Una catarsi basada en la recuperació de la credibilitat democràtica, la defensa dels drets i llibertats dins i fora d’Europa, i en una política d’activació econòmica.

Al seu torn, la diputada socialista Maria Badia ha subratllat que cal recuperar “la il·lusió” que al seu moment va provocar la idea d’Europa i ha recomenat una gran coalició de forces democràtiques contra el populisme. Fisas, per la seva part, ha exemplificat la seva petició de “més Europa” demanant la unió bancària, la mobilitat en el treball, i que de les eleccions en surti un govern i no pas que cada país nomeni un comissari (ministre). Justament, en les eleccions europees del 25-M, per primer cop es podrà votar un candidat a president del Parlament Europeu.

Al debat no ha assistit finalment l’eurodiputat reusenc per CiU Salvador Sedó.

El debat dels periodistes, amb Sara Sans -moderadora-, Martí Anglada, Rosa Massagué i Xavier Graset

Els periodistes

Prèviament a aquest debat, tres periodistes s’han protagonitzat un altre: Xavier Graset, Rosa Massagué i Martí Anglada han constatat la gran distància existent entre el Parlament Europeu i els ciutadans com el principal motiu de la desafecció, amb enquestes que constaten una davallada de la percepció favorable dels espanyols envers Europa. Les receptes han anat per una crida a la participació electoral.

Sobre el conflicte que viuen Catalunya i Escòcia, Rosa Massagué ha estat contundent: “Europa és dels estats i els estat són molt forts. Són absolutament centralistes i veuran molt malament la independència d’una part d’un país”.

J. Garcia