.

Eudald Carbonell, acompanyat de l’alcalde Roc Muñoz, moments abans de pronunciar el pregó a la slaa noble del Castell de Masricart. Foto: Tarragona21

“Ja saps que quan Eudald Carbonell parla no deixa a ningú indiferent”, afirmava el tinent d’alcalde responsable de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de la Canonja, Salvador Ferré, poc després d’assistir al pregó de la Festa Major de la localitat pronunciat ahir davant prop d’un centenar de persones al Castell de Masricart. L’arqueòleg, vinculat a la població arran de les excavacions dutes a terme per l’IPHES al jaciment del Barranc de la Boella, es va declarar partidari del Dret a Decidir (“a Catalunya el 80% de la població n’està a favor independentment del que es pensi”) i va reclamar la necessitat de que els pobles mantinguin “un esperit crític per enfrontar-se a la realitat canviant” de la societat que els envolta, una transformació vinculada també als efectes de la crisi econòmica. “No hem de tenir por d’aquest enfrontament. És característica d’una societat viva, davant dels que només venen enemics i confrontació. Aquest és el sentit de l’evolució humana: fer-nos millors”, assegurava. Al capdavall la seva intervenció tenia conscientment un toc “social” per ressaltar la importància “de la integració de les persones al territori” i la voluntat d’allunyar-se dels “tòpics d’alguns pregons buscats a wikipèdia” per fabricar “falses lloances” al municipi.

“Tots hem de col·laborar en la creació de la societat no del coneixement, un terme que ja està mort, fossilitzat, sinó del pensament. Hem de desenvolupar una consciència crítica”, afirmava. “Les institucions han d’ajudar, però som nosaltres els que independentment del que creïem ens hem de fer responsables del què volem”, deixava anar abans d’afegir que “aquesta Catalunya, on hi ha presos polítics, és de tots. Dels que estan d’acord amb la independència i dels que no. Estem en una Catalunya interdependent”.  En aquest sentit afegia que “s’han de poder defensar totes les idees. No s’ha de callar, s’ha de poder parlar de tot. I de tot vol dir de tot. Això és una característica d’una societat madura. El feixisme ja el vam viure”.

Carbonell es va declarar “comunista i ateu” com a prèvia a l’hora va llençar un missatge de tolerància i inclusiu en totes les maneres de fer. “Sempre defensaré la meva forma de pensar. I tothom ha de poder fer-ho sense ofendre. Jo no sóc religiòs. Però això no m’impedeix entendre el sentit de les esglésies” de la Canonja. “En aquests indrets shan fet bategos, primeres comunions, casaments i enterraments. Són història del poble, història viva”. “Sou un poble de pocs habitants en un context econòmic divers”, continuava, “molt semblant al que vaig nèixer jo (Ribes de Freser). Això confereix el dret als habitants a ser híbrids, gent oberta, gent que accepta el canvi. Aprofitreu-ho. La cultura i l’eduació, juntament amb la tecnologia i l’esperit crític determinen els pobles del futur. I en aquesta vila, amb les seves decisions i les entitats socials i també polítiques que en formen part mostren una societat activa i viva. Un poble amb només administracions està desfet per sota”, argumentava.

Imatges de la vestida dels gegants Bià i Esperança, prèvia a la primera balladeta de la Festa Major. Una activitat a càrrec dels Amics dels gegants de l’Orfeó Canongí. Fotos: Tarragona21

Carbonell va ser acompanyat per l’alcalde, Roc Muñoz, que va “agafar el repte” i es va mostrar disposat a crear “una regidoria de Ciència i Pensament” a partir de la propera legislatura. Per la seva banda, Ferré destacava a la finalització de l’acte l’element “cohesionador que suposa les festes per un poble on la gent té tantes procedències”. El regidor de Cultura va voler aprofitar per destacar la celebració enguany del cinquè aniversari de la creació dels Diables de la Canonja, “una entitat molt activa i que es mou per totes les localitats del territori” i que va participar en el Correfoc que va seguir a la Tronada duta a terme a l’avinguda de les Garrigues. La jornada d’ahir havia tingut ja referents populars amb la xalera de l”Atrapa la Nota, la cloenda’ dels membres del Mico de la Canonja i la vestida dels gegants Bià i Esperança per la primera balladeta de la Festa Major, a càrrec dels Amics dels gegants de l’Orfeó Canongí.

‘Atrapa la nota, la cloenda’, a càrrec de l’associació Mico de la Canonja a la plaça del Castell. Fotos: Tarragona21

Actes per diumenge

Pel que fa als actes previstos per aquest diumenge, destacar la Paella Popular (14.00 hores, Rambla Collblanc) i la Diada castellera davant de l’Ajuntament a les 19 hores, amb la participació de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i la Colla Xiquets del Serrallo. El ball de Festa Major nocturn (24.00 hores) tindrà com escenerari la plaça Catalunya i anirà a càrrec de l’orquestra Welcome Band.

J.S.