.

Vista dels mosaics. La part inferior s’ha confirmat que és de Mir i ara s’estudia la superior. Foto: Neus Bertola/ACN

Els historiadors de l’art Marta Saliné i Jordi March han començat a estudiar qui podria ser l’autor de la part superior del mosaic que presideix l’entrada de la Casa Navàs de Reus. Ho fan després de descobrir que la part inferior va ser pintada per Joaquim Mir, per encàrrec de Domènech i Montaner. Una descoberta “inesperada” i “per casualitat” que els ha animat a saber si la part superior, on hi ha pintat un cel blau amb coloms, també és de Mir o d’un altre pintor. Els experts, però han reconegut que “potser mai se sabrà qui és l’autor”, si no es troben prou dades i evidències. Tot i això, han assegurat que la recerca sí que servirà per “obrir la porta a estudiar” altres de les “moltes incògnites” que amaga la Casa Navàs.

Mentre que Jordi March creu que l’autoria de la part superior del mosaic no correspon a Joaquim Mir pel traçat de la pintura, la Marta Saliné no s’aventura a donar una resposta clara i considera que caldrà trobar altres documents que ho acreditin. Tot i això, coincideix amb March a l’afirmar que “el traç en la producció del mosaic també és diferent que la part inferior” i ha subratllat que Mir no pintava coloms, tal com es veuen en el mosaic.

Els experts consideren que serà complicat descobrir l’autoria, perquè, entre altres coses, moltes persones van participar en l’elaboració del mosaic, com per exemple Gaspar Homar, Josep Pey o el mateix Joaquim Mir. Tot i això, el fet d’haver descobert l’autoria de la part inferior els encoratja a seguir buscant. “Se’ls ha despertat el cuquet i ara tenen moltes ganes de saber què passa amb el mosaic superior”, ha afirmat la directora de la Casa Navàs, Sílvia Sagalà.


Altres notícies:


Tot i això, Sagalà ha recordat que descobrir que Mir va pintar, almenys, una part del mosaic “ha estat una sort”. I és que va ser durant la preparació d’una conferència sobre l’obra de Lluís Domènech i Montaner, que Saliné va trobar el quadre entre els lots d’una subhasta d’art celebrada a Madrid.

“Aquesta descoberta ha estat fruit de la casualitat”, ha assegurat Sagalà, qui ha explicat que Saliné va buscar la paraula jardí a internet i li va sortir l’obra de Mir. “Si en lloc d’anomenar-lo jardí, el propietari l’hagués anomenat paisatge, la Marta no hauria trobat el quadre”, ha destacat Sagalà, qui espera que la “casualitat” també els ajudi a descobrir qui va crear la part superior del mosaic.

En qualsevol cas, els experts i la direcció de la Casa Navàs han afirmat que la descoberta ha obert les portes a investigar moltes de les incògnites que amaga aquest edifici modernista situat a Reus. “La descoberta de Mir ha evidenciat que la Casa Navàs té més de cent anys d’història, però encara és molt viva”, ha celebrat Sagalà, qui ha afegit que “hi ha molts fils per estirar i moltes històries per descobrir”.