.

.

TOTS 21

Una passatgera esperant davant la zona d’arribades a l’aeroport de Barcelona. Foto: Albert Cadnet

Espanya no té data per reobrir les fronteres amb els 15 països amb qui la Unió Europea recomana aixecar restriccions a partir de l’1 de juliol i negociarà quan fer-ho cas per cas en els pròxims dies. “Ara entrem en un període de diàleg per decidir el moment concret i les condicions de reobertura”, afirmen fonts del govern espanyol que confien aixecar els controls “tan aviat com es pugui”. El Marroc està en aquest llistat europeu, però l’executiu de Pedro Sánchez reclama a les autoritats marroquines “reciprocitat” per reobrir fronteres. En aquest sentit, les mateixes fonts recorden que Rabat té prohibides les entrades des d’Espanya fins al 10 de juliol.

“Estem en contacte amb el Marroc per veure en quin moment totes dues parts estem preparades per aixecar restriccions”, asseguren.

Tanmateix, reconeixen que el criteri de reciprocitat és opcional i que s’aplica en funció de les relacions bilaterals de cada estat europeu amb cadascun dels països a la llista europea. Per exemple, no veuen tan important aquest criteri per Ruanda com amb el Marroc o Algèria amb qui mantenen forts vincles.

El llistat europeu inclou la Xina, el Japó, el Canadà, Austràlia, Nova Zelanda, el Marroc, Algèria, Tunísia, Montenegro, Geòrgia, Sèrbia, Corea del Sud, Tailàndia, Uruguai i Ruanda. També permet la reobertura de fronteres amb països fortament vinculats a la UE com són Andorra, Mònaco, San Marino i el Vaticà. Espanya ja permetia la lliure circulació amb Andorra per la seva proximitat. Ara amb aquesta recomanació la resta dels estats de la UE també podran obrir les portes als andorrans.

Pel que fa a l’opció de mantenir els controls a algun d’aquests països, Espanya assegura que seguirà la recomanació pactada entre els estats de la UE i que a partir de dimecres iniciarà un “procés d’aixecament gradual” dels controls fronterers amb tots els països a la llista, però no concreta quins es beneficiaran primer d’aquesta mesura ni quan.

Controls als aeroports

Des del govern espanyol expliquen que a partir de dimecres es reforçaran els recursos de personal i equipament als aeroports que en els pròxims dies o setmanes rebin vols internacionals per poder garantir els controls sanitaris a tots els viatgers que arribin a l’Estat. Això consistirà bàsicament en controls de temperatura i el registre dels passatgers per poder contactar-los en cas que es detecti un contagi. “Estem preparats”, diuen.

Si detecten algun viatger infectat, l’obligaran a traslladar-se a un centre sanitari per fer una prova de covid-19 i procedir al seu aïllament en cas que doni positiu.

Retorn de ciutadans per l’estiu

El govern espanyol demana “responsabilitat” als ciutadans de l’Estat que resideixen a l’exterior si volen retornar aquest estiu. En aquest sentit, per exemple remarquen les dificultats que poden tenir aquells als Estats Units per poder tornar després de les vacances o fins i tot per aconseguir els visats.

Natàlia Segura – ACN