.

L’esclat festiu vist des del balcó municipal. Foto: Tarragona21

Vilallonga del Camp ha viscut aquest divendres una de les jornades fortes de la Fests Major de Sant Abdó i Sant Senén amb la Crida a la festa, l’esclat de la Tronada, però també la inauguració d’una curiosa exposició de rellotges al Museu-Arxiu Pere Virgili, on es pot contemplar la maquinària del rellotge restaurat que durant 29 anys va donar vida al campanar.

Els protagonistes, però, han estat els castellers vilallonguins que formen part de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i de la Jove de Tarragona. Vilallonga és plaça de nou i amb una històrica gran vitalitat castellera. No necessita colla pròpia la vila, de sempre s’han dirigit a formar part de les colles de Valls, principalment de la Vella, i de la Jove de Tarragona.

Part dels seus membres, com el Pau, la Rossó i les petites Clàudia i Marina, han protagonitzat la Crida des del balcó municipal i després de l’arribada de la cercavila del seguici, encapçalada pel gegant-rei Alfons I, les gralles i els timbals de la Colla Gegantera de Vilallonga.

A continuació ha esclatat la coetada i els actes s’han desplaçat al Museu-Axiu Pere Virgili, on el restaurador Ramón Quiñonero explicava com ha desmuntat el rellotge i l’ha tornat a muntar. Des del 1997 ja no era operatiu dins el campanar en ser substituït per un d’elèctric, i enguany ha estat extret del seu lloc i s’exposa al Museu. Dues plantes més amunt, el president del Museu, Xavier Pujades, explicava que l’exposició recupera rellotges que feien servir els vilallongins, uns quants d’ells, força antics.

Al vespre era previst celebrar el sopar popular de carmanyola al carrer Alfons el Cast. Per diumenge a la tarda els vilallonguins i vilallonguines esperen viure una gran diada castellera amb la Vella de Valls i la Jove de Tarragona i demanen que hi hagi castells de gamma extra.

Seguiu el programa de la Festa Major en aquest enllaç.

El gegant Alfons I, desfilant a la cercavila. Foto: Tarragona21

L’alcade, Ignasi Valera, dirigint-se als vilatans. Foto: Tarragona21

El casteller Pau, vilallonguí, participant a la Crida a la festa. Foto: Tarragona21

Rossó, castellera de la Jove de Tarragona. Foto: Tarragona21

La Clàudia i la Marina, anxanetes de la Vella de Valls, també de Vilallonga. Foto: Tarragona21

Confeti en esclatar la Tronada. Foto: Tarragona21

La Tronada, amb el campanar de fons. Foto: Tarragona21

Els castellers i castelleres vilallonguins, signant al Llibre d’Honor de l’Ajuntament. Foto: Tarragona21

Ramón Quiñonero, el primer per la dreta, explicant el mecanisme del rellotge. Foto: Tarragona21

Un exemplar de ‘Foliot’, rellotge francès, i un d’ull de bou, que s’exposen a Vilallonga. Foto: Tarragona21

Xavier Pujades, a la dreta de l’alcalde, durant la inauguració de la mostra de rellotges. Foto: Tarragona21

/* JS para menú plegable móvil Divi */