A Catalunya, hi ha registrats 93.967 ERTOS amb un total de 688.052 treballadores que hauran d’anar a l’atur temporalment (a data 26 d’abril). El sector econòmic català amb més ERTOS és la restauració i els serveis de menjar i begudes amb 18.890 expedients que afecten 107.717 persones. El comerç al detall continua la llista de subsectors més castigats amb 12.440 procediments per a 55.643 persones, sectors primordials a la nostra província i especialment al Camp de Tarragona. Des del 22 de març, el nombre de persones afectades s’ha multiplicat per tres.
A Tarragona la xifra és poc positiva amb 7243 expedients presentats per FORÇA MAJOR, que afecten a 37147 persones treballadores i 253 expedients presentats per CAUSES, que afecten a 5994 persones treballadores, que fan un total de 7496 expedients presentats i 43141 persones afectades.
I les expectatives a nivell econòmic i laboral no són bones. Què passarà amb aquests expedients presentats? Els expedients per força major tenen vigència fins que s’acabi l’estat d’alarma que, a falta d’una nova pròrroga és el proper 9 de maig. Què significa? Que els treballadors i les treballadores afectades tornaran als seus llocs de treball i l’empresa té L’OBLIGACIÓ de mantenir el lloc de feina, com a mínim, durant sis mesos. La realitat serà que moltes de les empreses del nostre territori no podran iniciar la seva activitat al 100% o no podran aixecar persianes i, en tots dos casos, no podran mantenir el 100% dels llocs de treball.
Què ens trobarem? Diferents possibilitats. La primera, molts empresaris i empresàries es veuran obligades a presentar un altre ERTO, aquesta vegada, per causes econòmiques i productives. De nou incertesa, inestabilitat i precarietat per a les persones treballadores. Una nova tramitació per un nou procediment. Pel que sabem, les organitzacions empresarials demanen que es faci aquesta reconversió automàticament quan informin que no poden absorbir els treballadors afectats per l’ERTO pel Covid-19 (és a dir, ERTOS de força major per ERTOS per causes productives i econòmiques) amb la finalitat d’evitar un nou col·lapse a l’administració que afectarà a les empreses i que com a principal perjudicat final tornem a ser els treballadors i les treballadores.
La segona possibilitat, que hi hauran empreses que no podran obrir i presentaran un cessament de la seva activitat, evidentment, sense diners per afrontar acomiadaments, quitances i indemnitzacions i sense complir amb les condicions dels ERTOS per força major “seguir amb el personal contractat”. Hauran de retornar les quotes subvencionades de la seguretat social? Hauran d’indemnitzar a les persones treballadores des de la data de concessió de l’ERTO? Vacances, antiguitat… Com assumiran aquestes despeses si porten dos mesos sense facturar i acumulant deute? Estem preparats per assumir l’augment de la taxa d’atur i gestionar tot el que es visualitza que passarà?
L’Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre de l’any, que es publicarà dimarts, reflectirà una pèrdua de més de 160.000 ocupats, fins als 19,8 milions, i una pujada de la taxa d’atur de gairebé mig punt, per la crisi del coronavirus, tot i que les dades reals no reflectiran “del tot” l’impacte de la crisi del coronavirus, ja que la pandèmia només va afectar a un de cada sis dies analitzats en aquesta enquesta i fins a juny no veurem als xifres reals.
En aquests temps de crisis som molts els sindicalistes de la UGT que estem treballant diàriament per donar sortides i solucions a la problemàtica presentada per moltes persones treballadores que s’han vist afectades per aquesta situació, inesperada per a tothom, excepcional, devastadora però que de la que hem de sortir reforçats. I el sindicalisme que defensa a la classe obrera sempre ha estat present i ho continuarem estant després de més de 130 anys.
Des del nostre sindicat portem dies denunciant els incompliments laborals que algunes empreses estan fent, el retard de la tramitació al SEPE i al SOC, l’incompliment dels empresaris en matèria de Prevenció de riscos…entre d’altres, perquè no, no ens callaran i no ens aturarem.
També treballem en realitzar propostes que ja estem presentant a diferents organismes públics i les volem fer arribar a tothom perquè d’aquesta situació només ens en sortirem JUNT@S, sense egos polítics ni protagonismes personals, perquè d’aquesta situació ens en sortirem treballant amb un únic full de ruta, perquè els que ens estimem el nostre territori, sabem que entre tot@s ho aconseguirem!!!
Som drets. Som lluita. Som UGT.
Mar Vázquez Oliveros, Secretària d’Igualtat i Polítiques Socials de la UGT a Tarragona i Delegada Territorial de la UGT al Baix Penedès.
Equip de redacció