.

Jordi Fortuny i Maria Roig. Foto: Cedida

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya ha fet públic aquest dilluns que la situació financera de l’Ajuntament de Tarragona es veu molt beneficiada amb l’aportació econòmica que farà l’Estat. El conseller Jordi Fortuny ha afirmat que el consistori “rebrà 9 milions d’euros procedents de la Participació en els Ingressos de l’Estat (P.I.E.) i per aquest motiu  des d’ERC demanem al govern municipal la supressió dels augments que es van aprovar l’octubre passat, com l’IBI, l’ICIO i l’impost de terrasses”.

Fortuny ha explicat que amb totes les pujades d’impostos, “el govern recaptarà 5MEUR a costelles de la ciutadania  i amb la injecció de diners de l’Estat aquest increment s’ha demostrat que era del tot innecessari”. Alhora, el conseller ha reclamat a l’alcalde Viñuales que el pressupost per a l’any 2024 se sustenti amb la incorporació de la participació i liquidació de l’any 2022. “Això es pot fer ara mateix, de no fer-se, aquests diners en el moment que es cobrin, no es podran utilitzar per a despesa corrent i hauran d’anar destinats a amortització de crèdits, és a dir, per pagar als bancs”, ha afegit. Un exemple d’això és cas de l’Ajuntament de Torredembarra (governada per ERC i PSC), que ha rebaixat la pujada aprovada de l’IBI pel 2024, que passa del 17% a l’11% gràcies a l’aportació extraordinària de l’Estat de 600.000 euros.

Tal com apunta Fortuny, amb l’anunci de la vicepresidenta quarta del govern espanyol, M. Jesús Montero, sobre el finançament per a l’any 2024, s’afirma que els ajuntaments disposaran d’un 22.6% més de recursos procedents del sistema de finançament local, respecte al 2023. En aquest anunci es parla d’una liquidació corresponent a l’any 2022 de prop de 4.800 milions d’euros, dels quals a Tarragona li corresponen 9 MEUR.  Cal assenyalar que l’any 2022, respecte al 2021, l’Estat va recaptar un 32,8% més d’IRPF, un 37,5% més d’IVA i un 31,8% més d’impostos especials. “Són impostos dels quals l’Ajuntament hi participa i d’aquí en surt la liquidació de l’any 2022, que com comentàvem, el consistori rebrà 9 MEUR”, ha manifestat.

Maria Roig, portaveu d’ERC, ha recordat que durant les negociacions de fa uns mesos, en el marc del relat de la fallida econòmica que l’alcalde Viñuales “va pregonar als quatre vents”, el govern proposava una pujada del 20% de l’IBI que després va acabar un 7,4% (aprovat amb els vots d’ECP i Junts), des d’ERC ja van alertar que era “abusiu” perquè es rebrien molts diners per part de l’Estat. Els republicans preveien que almenys serien 7MEUR i el govern municipal deia seria entre 3 i 4 milions, com a màxim. “Finalment, s’ha demostrat que els 9 milions d’euros que es rebran estan molt per sobre de les nostres previsions i evidentment, dupliquen el que assegurava el PSC, escudant-se així per fer una pujada d’impostos”.

La portaveu ha anunciat que “des d’avui mateix iniciarem una roda de contactes i de reunions amb la resta de grups municipals, començant pel PSC, per tal de negociar la supressió dels increments d’aquestes ordenances fiscals que es van apujar al mes d’octubre”. Roig ha assegurat que “no podem escanyar els ciutadans i les ciutadanes de Tarragona que ja ho estan passant prou malament, i més quan sabem que tenim solucions des de l’Ajuntament de Tarragona perquè això no passi. Per tant, creiem que és imprescindible que aquesta pujada abusiva d’aquests impostos no es dugui a terme”.

Per cloure, Roig ha enviat un missatge clar al govern municipal i a la resta de grups: “Estem en un moment decisiu, sabem que aquests 9 milions arribaran i hem de decidir si els donem als bancs o els destinem a que els ciutadans i les ciutadanes de Tarragona visquin millor i hagin de pagar menys impostos. Des d’ERC, evidentment, ho tenim clar, els volem destinar a que la ciutadania pagui menys impostos i pugui viure millor. Veurem què decideixen la resta de grups municipals”.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */