.

ERC ha presentat aquest migdia al Pretori de Tarragona la llista amb la qual afronten les eleccions del 21-D, “clarament imposades per l’aplicació de l’article 155 i una ingerència contra el govern legítim”, en paraules del seu cap de llista a la demarcació, Òscar Peris. L’ex delegat del govern al Camp de Tarragona ha resumit el programa en una “crida a recuperar les institucions, actualment segrestades” i per “recuperar la llibertat de la gent que tenim empresonada”. La intenció final és “fer República i desplegar els lleis que tenim impugnades davant el Tribunal Constitucional com són la de la pobresa energètica o la d’assistència sanitària per a tothom. Ja buscarem la fórmula per posar-les a la pràctica. No ho desvetllarem ara”, ha deixat anar.

Sense fer pronòstics però conscients que el seu sostre electoral al territori balla entre els cinc i els sis dpitats dels nous aconseguits per Junts pel Sí el 2015, Peris ha destacat de la seva proposta un “equip ample, amb experiència de govern, amb alcaldes i representants del món municipalista, paritària i amb membres de la societat civil”. D’aquesta darrera categoria n’ha explícitat dos. L’ebrenca Irene Fornós (número 4) ha estat coordinadora de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a les Terres de l’Ebre i ha participat en l’impuls de Tortosa per la Independència. Actualment és coordinadora de Casa Nostra Casa Vostra a les Terres de l’Ebre. La segona és la periodista vallenca i persona molt implicada en el món associatiu Raquel Sans (número 6), que va ser també cap de gabinet de Peris durant la passada legislatura. Fora de llocs de sortida probables hi figura també Roger Heredia (número 15), impulsor del Banc d’ADN dels desapareguts de la Guerra Civil.

A la llista també hi figura l’ex secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó. El rapitenc va ser detingut el passat 20 de setembre juntament amb altres 13 alts càrrecs de la Generalitat en una operació per desactivar el referèndum de l’1 d’octubre. Arran d’aquests fets, va passar dues nits a la presó i actualment està sent investigat per delictes de malversació, desobediència i sedició.

De cara a fer possible “el rescat de les institucions ara en mans del PP” hauran de competir en aquest cas amb les altres llistes que conformen l’espai independentista. Tanmateix, Peris ha rebutjat obrir debat. “Nosaltres tenim el millor projecte possible de país”, apuntava, abans de “desitjar sort als companys de trajecte com el PDeCAT i la CUP per aconseguir una ample majoria”.