.

.

TOTS 21


Els negociadors de les dues formacions, segellant l’acord davant la premsa. Foto: Tarragona21

L’acord per la governabilitat de la Diputació de Tarragona va ser tancat ahir per donar “la força màxima a la Diputació amb l’acord extratègic entre les dues principals formacions sorgides de les municipals, ERC i Junts”. Es tracta de “maximitzar la cobertura del suport popular” ha destacat  Lluís Soler, diputat i representant de Junts X Cat en la presentació de l’acord, que dóna la presidència a la republicana Noemí Llauradó, per primera vegada una dona.

Tant ERC com Junts x Cat tindran dues vicepresidències, la primera i la segona per Junts, mentre ERC tindrà la tercera i quarta.

L’acord, presentat a la premsa aquest matí abans del ple de presa de possessió de la corporació i d’elecció de la presidenta, es basa en “la correlació de les insticucions catalans, un acord de país”, que es trasllada a altres institucions. Els dos grups busquen “maximitzar el rèdit electoral al Camp de Tarragona i les Terre de l’Ebre en una línia de treball conjunt per seguir amb polítiques marcades per tal de donar el punt d’engranatge al nou govern”, basat en un repartiment al 50 per cent de les àrees estratègiques, de manera que ERC assumeix la presidència i dues vicepresidencies, i Junts, també dues.

“Es tracta de treballar conjuntament, amb diputats delegats de cada fomació en les diferents àrees”. Junts s’emporta Economia, Hisenda, Coneixement i Qualitat, Servei d’assitència ciutadana i Turisme, mentre ERC s’encarregarà de Recursos Humans, serveis interns, el patronat de BASE i el SAT -amb el destacat departament de Carreteres- i presidència del SAM.

Lluís Soler, diputat provincial i membre de la direcció nacional del PDeCAT, ha explicat els detalls de l’acord, amb Angel Xifré i diputat provincial d’ERC a les Terres; Juanjo Garcia, president de la Federació de PDeCAT al Camp de Tarragona, i Enric Adell, diputat de les Terres de l’Ebre per ERC.

Xifré, també responsable de Política Municipal d’ERC al Camp, ha afimat que el pacte és “de país, on les dues forces busquen posar pel davant la unitat d’acció, ens sentim units per treballar conjuntament pels nostres ciutadans”. Xifré ha seguit argumentant: “Hem sabut treballar en equip, ens ha costat, però. Siguin del color que siguin les àrees de treball, es treballarà fent equip”.

“El pacte a l’Ajuntament de Reus no ha tingut cap efecte” en l’acord ERC-Junts, ha dit Xifré. “Junts havia d’ostentar l’alcaldia de Reus. El que hem de buscar sempre és la màxima col.laboració. Si la negociació ha estat llarga ha estat per buscar les complicitats necessàries”.

Per què s’ha optat per Noemí Llauradó?: “Qualsevol dels onze diputats està preparat per presidir la Diputació. Hem cregut que la millor opció era Noemi, en primer lloc per ser una dona”, ha dit Xifré. “És la primera vegada que la Diputació té una dona de presidenta, buscant la igualtat de gènere”.

Per què ha costat tant tancar el pacte? Solé ha respost: “Si els pactes fossin fàcils, tindrien poc valor. Hem intentat una fórmula on tots ens sentíssim còmodes i que el territori se sentís representat. Avui marquem un punt d’inflexió.

La Diputació queda reparti en sis àrees i dos organisme autònoms, Turisme i BASE. A partir d’ara queda el repartiment del cartipàs i les línies estratègiques de cada àrea, pel qual s’han fixat un calendari d’un mes. Avui no s’ha tancat aquests importants serrells, tota una evidència de les tensions i dificultats que s’han viscut especialment en el sí del PDeCAT, on un sector de veterans encapçalat per l’expresident Josep Poblet volia mantenir l’actual pacte amb el PSC.

L’acord marc de país determina, doncs, el pacte ERC-Junts a la Diputació, pacte signat el 14 de juny passat a nivell nacional, amb correlació d’objectius que marquen les institucions catalanes. A nivell de territori, “es maximitza la cobertura de tot el terrigori de les dues forces que disposen de més alcaldiesifré”, ha destacat al seu torn Xifré.

En no ser alcaldessa, Noemí Llauradó tindrà “més marge d’actuació”, ha destacat. Llauradó haurà de dimitir com a diputada al Parlament per incompatibilitat d càrrecs amb la presidència de la Diputació. El seu lloc l’ocuparà l’ebrenc Alfons Montserrat.

J. Garcia