.

.

TOTS 21


La llista municial de Compromís per Constantí

Esquerra Republicana de Catalunya a Constantí i Iniciativa per Catalunya -que concorren a les municipals sota el nom de Compromís per Constantí- denuncien que “ha estat el PDeCAT” qui “ha canviat” les seves condicions quan el pacte per concórrer junts a les elecions municipals ja s’havia acordat i fer una llista independetista al municipi. Passades les eleccions generals del 28-A, Compromís ha sortit a la palestra per explicar la seva versió de la polèmica i respondre la que va fer pública el PDeCAT (que concorre com a Junts x Constantí) l’1 d’abril passat.

Des Compromís per Constantí asseguren que “a conseqüència de les pressions rebudes des de la direcció del PDeCAT de Tarragona” han fet que aquests últims volguessin canviar les condicions del pacte.

Compromís per Constantí lamenta que el PDeCAT “expliqui un relat esbiaixat dels fets“. El PDeCAT afirmava a Facebook que d’entrada, ERC no volia fer la llista unitària i que volia relegar el candidat del PDeCAT al setè lloc i el d’ICV al cinquè.

Per la seva part, Compromís sosté que en les reunions entre les tres formacions, Esquerra i Iniciativa estaven disposades “a no encapçalar la llista i deixar les primeres posicions a persones independents o bé a l’actual regidora del PDeCAT, Isabel Barrena”. Junts X Constantí havia denunciat el passat 18 d’abril que ERC volia condicionar els membres de la llista procedents de la seva formació, començant per Jose Maria Franquès, exalcalde el mandat anterior justament amb un acte CiU-ERC.

Compromís afirma que en les reunions prèvies a tancar l’acord, “en cap moment es va demanar per part de PDeCAT Constantí que l’actual regidor Josep Maria Franquès estigués entre els primers llocs de la llista. Posteriorment, fins i tot es va demanar que encapçalés la llista o com a mínim que fos el número dos”.

Esquerra i Iniciativa Constantí volen deixar clar que si abans de tancar el pacte s’hagués imposat aquesta petició, “mai s’hauria tancat l’acord.
A més a més, la secció local de PDeCAT no podia assegurar que, des de Tarragona, no es presentés una llista alternativa de Junts per Catalunya amb la intenció de perjudicar a la nostra llista unitària”.

Compromís per Constantí considera que “canviar les regles del joc quan el pacte ja estava acordat pels tres grups municipals” indica clarament “que la paraula del PDeCAT té poc valor i que és difícil mantenir la confiança en aquest context”. Afirmen que “en tot moment hi ha hagut voluntat per part de Compromís per Constantí d’arribar a decisions consensuades i que no van trobar lícit que una de les tres parts es faci enrere a darrera hora”.

La polèmica ha tingut un segon vessant intern a Junts x Cat, ja que va viure internament un conflicte per quan el grup municipal a Constantí estava d’acord a fer una llista única amb la marca blanca d’ERC, tot i que perdrien vots de cara a sumar conselelrs al Consell Comarcal del Tarragonès i a la Diputació de Tarragona, posició a la que la direcció comarcal del partit s’hi oposava. Així ho van reconèixer a la premsa tant Franquès com la cap comarcal, Anna Magrinyà. Però no va ser aquest el motiu del trencament de l’acord amb ERC i ICV, sinó, segons el PDECAT, els condicionants republicans als membres de la llista que aportava el PDeCAT. Aquest punt és el que ara Compromís nega.

J. Garcia