.

Els republicans a la Rambla Francesc Macià. Foto: Cedida

El Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Tarragona considera que el projecte estrella del mandat de Rubén Viñuales, el Pam a Pam, està sent un nyap. Els republicans afirmen que el govern socialista fa demagògia amb aquesta iniciativa i alhora alerten que la ciutat està més bruta que mai.

El conseller Xavi Puig ha apuntat que “el Pam a Pam és fracàs estrepitós i ho saben tant els veïns per on diuen que han passat com pels barris o no s’hi han acostat”. El republicà ha carregat contra el govern del PSC perquè considera que “més que una idea de netejar la ciutat amb una determinada estratègia”, l’objectiu de tot plegat és “fer propaganda de l’obra de govern i alhora de l’empresa de neteja, pagada amb els diners de tots”. Des d’ERC es va fer arribar a l’alcalde una petició d’informació sobre quin era el pressupost que s’havia invertit a fer publicitat d’aquesta iniciativa ja fa més de dos mesos i el govern -que té l’obligació de respondre en un termini de deu dies- encara no ha respost. “Un cop més denunciem la manca de transparència dels socialistes”, ha expressat Puig.

El mateix conseller ha explicat que també es va demanar que els enviessin la previsió de totes les accions, barri per barri i “no se’ns ha fet arribar perquè no existeix. No hi ha calendari i s’està improvisant. Tot el que s’està fent és anar improvisant actuacions en diversos barris de Ponent, que, per cert, no estan satisfets, i deixant completament oblidades parts de la ciutat com el Centre i Llevant”.

Els republicans han recordat que ja van advertir que la coordinació entre les tres potes que havien de portar a terme el Pam a pam no es produiria i que, “més enllà de la primera jornada, el que s’ha fet és netejar”. Des d’ERC carreguen també contra “aquest despropòsit” perquè molts veïns acaben sent multats per no retirar els vehicles dels carrers perquè, segons el govern, s’hi actuaria de forma integral portant a terme tasques de neteja, asfaltatge, de pintura i de jardineria però, tal com apunta Puig, “no es fa res de tot això, es multa i la grua retira els cotxes dels veïns per passar l’escombra i res més. És una actuació que té un greuge per part de la ciutadania molt gran i un guany molt petit”. Sobre això ha afegit que “això no és seriós perquè l’obligació de l’Ajuntament és netejar tota la ciutat, unes zones amb més freqüència o menys en funció de la intensitat en què s’embrutin, però no es poden destinar tots els esforços i recursos a determinades zones oblidant les altres, com està passant. La ciutat està més bruta que mai”.

Els republicans Maria Roig i Xavi Puig. Foto: Cedida

Per la seva banda, la portaveu d’ERC, Maria Roig, ha reiterat que “s’ha demostrat amb els fets empírics que és un fracàs” i ha assegurat que “no només la ciutat està bruta i no està funcionant, sinó que a més a més veiem que no hi ha transparència respecte d’aquesta operació del Pam a pam“.

Roig ha apuntat que ahir en roda de premsa la consellera Sonia Orts i el conseller Guillermo García admetien que hi havia marge de millora, “i tant que en té, el que cal és admetre que a molts carrers de la ciutat no hi ha la neteja ordinària que hi hauria d’haver i aquí el que cal és pressionar a l’empresa de neteja perquè faci la seva feina i no rentar-los la cara amb campanyes que paguem els veïns i veïnes”.

Roig ha assegurat que des d’ERC reclamen que el nou contracte de la brossa entri en vigor al més aviat possible però mentre no sigui així, que des de l’Ajuntament es prenguin les mesures necessàries perquè la ciutat “no estigui en aquest estat lamentable” i que el govern de Viñuales sigui valent i si cal sancionar que ho faci, “estem parlant que ara mateix paguem més de 20 milions d’euros per tenir una ciutat neta i perquè l’empresa faci la seva feina”.

La republicana ha apuntat que aquesta iniciativa deixa molts interrogants perquè “als barris que ja han fet deixant als veïns insatisfets, no se sap quan hi tornaran a passar i els que no s’han fet, no tenen ni idea de quan passaran. Tot plegat és molt poc rigorós. És una falta de respecte cap a la ciutadania i cap a les entitats veïnals, no hi ha diàleg ni intercanvi d’informació”. I a tot això ha demanat: “Si això és una actuació extraordinària, quin serà el manteniment de les zones per on ha actuat? Hauran d’esperar molts anys a tornar a veure una màquina de la neteja?”.

Per cloure, Puig ha afegit que “el marge de millora del Pam a pam és deixar la campanya propagandística i tornar a una campanya que treballi les zones en funció de la necessitat, en funció de quant més trànsit tinguin de persones i més brutícia tinguin. Amb un pla d’actuació com el que exigim, hi ha zones que no haurien d’esperar, els hauria tocat cada dia si estan bruts”.