.

Josep Andreu, diputat d'ERC, ha dirigit les crítiques contra el Ministeri.

Josep Andreu, diputat d'ERC, ha dirigit les crítiques contra el Ministeri.

L’empresa responsable de col·locar travesses a la plataforma del tren que enllaçaria Vandellòs amb l’estació de l’AVE al Camp de Tarragona, està “col·locant les travesses en diversos trams en disposició d’ample de via ibèric, per ordre ministerial, no pas en ample internacional (UIC)”, segons ha denunciat ERC. “Hi ha una solució tècnica i això es podria capgirar, però l’empresa adjudicatària de les obres ens ha admès que les ordres que tenen és que la nova línia tingui només ample ibèric fins a l’estació de l’Alta Velocitat [Camp de Tarragona], per tant, la realitat de les travesses ja col·locades entre Constantí i la Secuita diu que l’ample europeu per a passatgers s’acaba a l’estació”.

Així ho ha exposat Josep Andreu, diputat d’ERC per Tarragona i membre de la  Comissió de Territori del Parlament. És més, el diputat ha explicat que hi ha un document d’Adif que desaconsella la implantació del tercer fil, malgrat que la ministra havia anunciat que implantaria aquesta solució –provisional- per tenir ample europeu des de València fins a Castellbisbal. “És un document oficial que està silenciat i que es carrega la idea del tercer fil!”, ha exclamat Andreu.

‘Incompliment dels acords’

Davant els fets exposats, la formació independentista entén que el Ministeri de Foment, responsable de la infraestructura, “incompleix el compromís vers el tercer fil que va adoptar en una reunió de l’Euram i Ferrmed a Peñíscola, davant de cambres de comerç i diputacions de l’eix mediterrani”. En aquest sentit, Andreu ha detalalt que el Ministeri va aturar a l’últim moment l’adjudicació de les obres del tercer fil en dos trams, de Vandellòs a Vinaròs i de Vinaròs a Castelló. Això, segons el diputat, significa que “el Port de Tarragona i el polígon petroquímic es poden trobar al final sense tercer fil ni cap connexió ferroviària d’ample internacional per a les mercaderies”, ha advertit Josep Andreu.

El partit sosté que la col·locació de les travesses desvetlla un incompliment més per part del Ministeri: l’intercanviador de vies, que permetria el canvi dels eixos dels trens de l’ample ibèric a l’ample UIC per enllaçar amb la línia d’Alta Velocitat, estarà ubicat just abans d’arribar a l’estació de la Secuita, no a l’alçada de Vila-seca com s’havia anunciat des de fa anys. “Això suposa, per tant, que en aquella estació intermodal que s’havia de construir al sud de l’Aeroport de Reus no hi arribarà l’ample internacional, la qual cosa li restarà projecció exterior i avantatges per als passatgers”, subratlla Andreu.

Andreu ha fet aquestes declaracions acompanyat per Agustí Cerdà, president d’Esquerra Republicana al País Valencià, pels alcaldables d’ERC a Tarragona, Pau Ricomà, i a Reus, Àlfred Pitarch, i pel candidat del partit dins de la coalició L’Esquerra pel Dret a Decidir a les eleccions europees, Eusebi Campdepadrós.

Crida perquè el Ministeri rectifiqui

Els representants d’ERC en la roda de premsa fan una crida al Govern de la Generalitat i a la totalitat de les forces polítiques catalanes per fer que aquests acords del PP sense publicitat siguin rectificats pels compromisos anteriors per portar l’ample de via europeu fins a València, tal com en el seu dia va manifestar la ministra Ana Pastor i el secretari d’Estat d’Infraestructures Rafael Catalán. Si més no, perquè la Unió Europea té prefixat que, per al cofinançament de les línies ferroviàries transfrontereres, l’ample de via ha de ser internacional, com a tot Europa.