.

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ensenya un paper amb el nom del president del partit i vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, empresonat, a l’inici del Consell Nacional del partit. Foto: Bernat Vilaró / ACN

ERC avala una llista unitària que superi JxSí. Així s’ha consensuat en el Consell Nacional dels republicans, celebrat aquest dissabte al migdia, tal i com han confirmat fonts del partit a l’ACN.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, i la secretària general dels republicans, Marta Rovira, encapçalaran la llista del partit si no hi ha candidatura conjunta del sobiranisme que superi JxSí, tal i com han confirmat fonts de la formació a l’ACN.

L’objectiu d’Esquerra és, a més, incloure-hi els consellers empresonats, a més de diputats i càrrecs que han tingut un paper rellevant durant l’anterior legislatura.

Així s’ha concretat en el Consell Nacional que ERC ha celebrat aquest dissabte, i on s’ha prioritzat, però, una gran llista conjunta del sobiranisme que superi JxSí i aplegui també la CUP i almenys la part de Podem Catalunya que representa Albano Dante Fachin. Fonts coneixedores d’aquesta reunió han explicat a l’ACN que hi ha hagut unanimitat sobre la necessitat que Rovira tingui un paper important, hi hagi candidatura única o no. La llista s’anirà concretant a partir dels propers dies.

Esquerra vol que la candidatura única inclogui la CUP i una part de Podem, a més de les formacions que ja han format part de la coalició de JxSí al Parlament la darrera legislatura -Demòcrates i MES. D’altra banda, ERC constata que si aquesta nova llista unitària no és viable cada partit s’ha de presentar per separat i defensar el seu propi espai. En aquest darrer escenari, sí que es treballaria per treballar de manera coordinada i, possiblement, amb punts al programa en comú.

Així, les dues opcions que posa ERC damunt la taula per al 21-D és concórrer amb una sola llista del sobiranisme, o bé presentar-s’hi en solitari. En aquest darrer escenari, els republicans es plantejarien com a molt sumar-hi independents, MES i Demòcrates, partits que ja s’integraven dins de JxSí.

 

Més avals

Ara, doncs, caldrà esperar els moviments de la resta de partits. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont -destituït per l’Estat i que encara es troba a Brussel·les-, ja s’ha mostrat partidari de la llista unitària: “És el moment que tots els demòcrates s’uneixin. Per Catalunya, per la llibertat dels presos polítics i la República”, ha publicat a Twitter aquest matí, acompanyat d’un manifest per sumar adhesions a la candidatura única.

Al seu torn, el PDeCAT celebra aquest diumenge al matí un nou Consell Nacional, on es debatrà la possibilitat de fer aquesta llista unitària del sobiranisme. Per la seva banda, la CUP ha convocat una assemblea nacional extraordinària pel diumenge 12 de novembre. El límit per registrar les coalicions és el dia 7. Els anticapitalistes ja han assegurat que permetran que el dia 12 es prenguin les decisions amb total llibertat, i que es tindran en compte tots els terminis.

Al llarg d’aquest divendres i dissabte més veus s’han sumat a l’aposta de la llista unitària del sobiranisme. Les bases de Demòcrates han avalat que el partit es presenti al 21-D, i un 96,33% dels voluntaris de la formació que lidera Toni Castellà ha donat suport a la candidatura transversal del sobiranisme. La Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), vinculada al PDeCAT, també ha demanat una llista unitària per defensar la República, així com l’organització de l’esquerra independentista Poble Lliure, propera a la CUP.

Bernat Vilaró-ACN