.

Un any més, i un cop iniciats els cursos  de català per a adults, el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus Miquel posa en marxa una nova edició del Voluntariat per la llengua a Cambrils i a l’Hospitalet de l’Infant. Es tracta d’una iniciativa que promou l’ús de la llengua catalana en àmbits quotidians amb la formació de parelles lingüístiques. Durant el curs passat es van posar en marxa 79 parelles lingüístiques a Cambrils.

Les parelles de Cambrils es constituiran el proper dijous 3 de novembre a les 15.15h a l’Ateneu Juvenil (Horta de Santa Maria, 14), espai on hi ha la seu del Servei Local de Català de Cambrils.

La tasca dels voluntaris

Els voluntaris inverteixen una hora setmanal del seu temps durant deu setmanes a conversar amb l’aprenent a fi que aquest guanyi seguretat i fluïdesa parlant en català. Fer noves amistats, enriquir-se culturalment, perdre la vergonya d’usar aquesta llengua i neutralitzar l’actitud de molts ciutadans que renuncien a parlar en català amb persones que no són catalanoparlants però l’entenen són els pilars d’un programa que impulsa l’ús del català com a llengua de cohesió social amb un format molt senzill, una parella lingüística que parla en català mentre fa qualsevol altra activitat.

Voluntaris i aprenents donen vida al voluntariat lingüístic. Així, doncs, per desenvolupar el programa necessitem més persones voluntàries que parlin en català i aprenentes que fa poc que estan adoptant aquesta llengua, persones que tinguin ganes de parlar d’elles mateixes i de les seves aficions i que vulguin implicar-se en les activitats que s’organitzen des del CNL.

Avantatges per a voluntaris i aprenents

Els integrants de les parelles lingüístiques poden participar en les activitats complementàries que el CNL organitza per a elles. Per a aquest trimestre es prepara un Taller de doblatge de cinema, que es farà per primer cop a Reus, cinema infantil en català, un concert de música clàssica… A més, al Reus Deportiu poden gaudir  d’un 2×1 en els partits d’hoquei i d’un 50% de descompte en els partits a casa del Club  de Futlbol Reus Deportiu, que acaba de pujar a 2A.  Ser membre de la gran família del Voluntariat per la llengua també dóna dret a tenir descomptes 2×1 al Teatre Bartrina, al Bràvium i molts altres avantatges a tot Catalunya que es poden consultar al web del CNL (www.cpnl.cat/reus) o al web del Voluntariat per la llengua (www.vxl.cat).

Punts d’inscripció del Voluntariat per la llengua

Les persones que estiguin interessades a participar-hi com a aprenentes o com a voluntàries poden adreçar-se al CNL de l’Àrea de Reus per telèfon (977 128 861) o per correu electrònic (vxl.reus@cpnl.cat) o al Servei Local de Català de Cambrils (977128861). També poden registrar-se directament al programa a través del web www.vxl.cat.

Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El CPNL va iniciar el programa l’any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Des del 2003 ja hi ha participat més de 100.000 parelles