.

El calendari preveu la clausura d'Ascó I l'any 2029, la d'Ascó II el 2033 i la de Vandellòs II el 2035 però la companyia interpreta que és un acord de "mínims"

El calendari preveu la clausura d’Ascó I l’any 2029, la d’Ascó II el 2033 i la de Vandellòs II el 2035 però la companyia interpreta que és un acord de “mínims”

Les companyia elèctriques Endesa i EDP Espanya subscriuran el protocol per al tancament programat de les nuclears estatals entre 2027 i el 2035. Aquest dimecres, Iberdrola i Naturgy –antiga Gas Natural- van subscriure l’acord a la seu d’Enresa. D’acord amb el calendari fet públic per diversos mitjans estatals i confirmat per fonts corporatives, la previsió del govern espanyol passa per clausurar definitivament la central d’Ascó I l’any 2029, la d’Ascó II el 2033, mentre que a Vandellòs II li arribaria el torn al final del període establert, el 2035. Endesa –accionista majoritària de les centrals catalanes-, que aprovarà l’adhesió al pacte en el seu consell d’administració de dilluns, entén aquest calendari com una proposta “de mínims” i demana “flexibilitat” a l’hora de valorar el tancament un cop arribi aquesta data.

L’acord que, a priori ha de fer possible la desaparició dels reactors nuclears del territori estatal en menys de dues dècades pot acabar sumant tots els actors implicats a partir de la setmana vinent. Queda per veure quina interpretació i efectivitat se li acabarà donant, tenint en compte les diferents lectures que efectuen les companyies elèctriques que gestionen el parc nuclear estatal, que majoritàriament aspiren a allargar la vida útil de les centrals. Per facilitar les coses, el passat 25 de febrer, l’empresa pública que gestiona els residus radioactius, Enresa, es va comprometre a no incrementar la taxa que cobra a les elèctriques més enllà d’un 20%.

Això, però, no va evitar la recança inicial d’Endesa davant la signatura havia aixecat molts de dubtes sobre la seva viabilitat. Fonts pròximes a la companyia apunten que si no s’ha rubricat fins aquests moments és per qüestions operatives internes i que no existeix oposició al seu contingut. Malgrat això, consideren que, més enllà d’un calendari de tancament rígid, s’ha d’entendre com una proposta de mínims i flexible. L’empresa elèctrica vol que s’aprovin les pròrrogues per continuar mantenint operatives les centrals fins, almenys, les dates fixades. Considera que, en aquell coment, caldrà valorar la pertinença de tancar-les en funció de la demanda o la capacitat de les renovables per mantenir el sistema.