.

Carmona, López i Collado. Foto: Cedida

Una moció elevada al plenari municipal de Tarragona del 17 de novembre i un seguit de preguntes al govern de la Generalitat, registrades al parlament per la diputada Yolanda López, son part de l’ofensiva d’En Comú Podem per defensar la creació de places públiques de residències de gent gran, a la demarcació de Tarragona.

Per la seva part, Yolanda López, ha demanat per escrit al Govern de la Generalitat informació sobre la residència de gent gran La Mercè de Tarragona, de titularitat de la Generalitat des de l’any 1994, que fins a l’octubre de l’any passat disposava de 117 Ilits, i que té pendent l’activació de les noves places creades a partir de la remodelació, que ara fa un any, està acabada. La residència La Mercè disposa de 66 places més, malauradament i incomprensiblement no s’han activat.

El motiu que s’ha donat des del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya és que, dels 117 llits que ja tenien habilitats abans de la reestructuració de l’edifici, n’hi ha dos que estan lliures. I fins que s’assignin aquestes dues places no es poden posar les noves en funcionament. “Resulta incompressible, i una irresponsabilitat quan Tarragona no s’arriba a la ràtio recomanada per l’OMS de places residencials”, ha declarat López davant dels mitjans de comunicació.

Les preguntes registrades per la diputada en seu parlamentària, apunten al dèficit de places, al motiu pel qual no s’han posat en funcionament les places noves, la manca de personal dels centres i les llistes d’espera per accedir a les places.

Un moment de la roda de premsa. Foto: Cedida

Jordi Collado, portaveu del grup municipal, ha explicat el contingut de la moció que presenten a plenari. El preambul de la moció ja anunica que la situació es dramática:

El Tarragonès té només un 8,64% de places de residència de gestió pública, davant una mitjana a Catalunya d’un 17,20%, mentre que les capitals de la resta de demarcacions catalanes tenen un percentatge molt més elevat de places de gestió pública (Gironès 44,66%, Barcelonès 16,84% i Segrià un 16,84%.) Tarragona té 117 places actives de gestió pública mentre que Girona en té 519. Amb aquestes dades sobre la taula, el grup demana a la Generalitat a destinar els fons necessaris per a la construcció o rehabilitació d’un espai existent d’una residència de persones grans de gestió pública a la ciutat. A l’Ajuntament de Tarragona que cedeixi gratuïtament el sòl o un edifici per a la ubicació d’aquesta residencia. Instar a la Generalitat a obrir les plantes tancades de la Residència la Mercè de Tarragona i que l’Ajuntament de Tarragona demani a la Generalitat no tancar la Residència de Gent Gran de Reus i es solidaritzi amb les persones residents, famílies i personal de la residència.

Jordi Collado ha assenyalat que “en els darrers dies hem vist com la Residència de Gent Gran de Reus està amenaçada de tancament per la decisió de la Generalitat i el nostre territori no es pot permetre reduir les places existents, al contrari, ha de crear-ne de noves”.

Per finalitzar la roda de premsa, el conseller Toni Carmona ha presentat l’altra moció que el grup porta a votació a plenari, la moció ha estat redactada per l’associació La Unió i demana l’erradicació de les barreres arquitectòniques al barri de Sant Pere i Sant Pau (moció recollida pel GM d’En Comú Podem, GM d’Esquerra Republicana i el GM de Junts per Catalunya).

EL grup també recull una moció impulsada per CCOO, que reclama destinar un 6% del PIB de Catalunya a l’educació.

V.Tapias