En la primera edició van ser 30, en la segona, una seixantena, i en la tercera han estat més de 150 les participants (i no totes dones) que han participant en la jornada Woman in Tech 2024 celebrada aquest dijous a firaReus Events.
La iniciativa ha permès novament posar el focus en la importància de la visió i lideratge femenins pel futur del sector TIC. En aquest sentit, les professionals participants a la jornada han posat sobre la taula qüestions clau com la necessitat d’incorporar la perspectiva de gènere al sector i treballar per la igualtat. A més d’això, s’han evidenciat aspectes que afecten directament a les dones i que no es requereixen amb la mateixa intensitat els homes, com són la pressió per demostrar excel·lència, la importància de provocar i aprofitar oportunitats laborals, així com la dificultat de trobar l’equilibri personal i professional.
La jornada ha arrencat amb una benvinguda de la regidora d’Educació reusenca, Pilar López, així com de Susana Prado i Marta Martorell, del Cluster TIC Catalunya Sud i d’i2Cat, respectivament. Després d’elles ha estat el torn de la primera xerrada, on la reusenca Magda Salas, CEO de la start-up reusenca Blickers (que ven ulleres ‘de marca’ on-line arreu del món i factura més de 22 milions d’euros), ha posat l’accent en què “la visió femenina és el que necessita el sector de la tecnologia. No és una qüestió de gènere, és qüestió de reconèixer la riquesa de la nostra perspectiva”.
A continuació, quatre emprenedores i directives han aportat la visió femenina del liderat en la taula rodona ‘Inspirant a través del lideratge’, protagonitzada per Nadia Contreras, CEO de Nemon; Glòria Arenas, Project Manager a Basetis; Susana Prado, com a directora d’Inetum a Catalunya i Iolanda Domingo, Senior Research a DST i2Cat. Susana Prado, membre de la junta del TIC Sud i directora d’Inetum a Catalunya, ha destacat l’interès que ha despertat la iniciativa i ha apuntat que “construir el futur digital sense la mirada femenina seria impossible”. “Cal treballar per la igualtat, trencar estereotips i generar vocacions en un sector transformador”, ha afegit.
Per la seva banda, en l’última xerrada del dia, Cristina Montserrat, Public Sector Manager de Google Cloud, ha apuntat que “fins fa poc el paper de la dona a l’empresa s’enfocava només des de la perspectiva professional i ara és té una visió més global”, per la capacitat de gestionar i valorar aspectes que van més enllà de la pròpia empresa. En aquesta línia ha remarcat que “sense diversitat no hi ha competitivitat”.
Ja com a cloenda, Rosa Paradell, directora de desenvolupament de negoci en innovació d’i2Cat ha explicat que “les dones tenim una capacitat única per veure la connexió entre les persones i la tecnologia i hem de continuar treballant perquè cada cop més dones puguin accedir a llocs de decisió al sector tecnològic”.
Finalment, Lucía López, delegada del Govern a Tarragona, i l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, han tancat la jornada i Guaita ha ressaltat que “les dones són més del 50% de la població, així que no podem permetre que es perdi més de la meitat del talent de la nostra societat. És important trencar estereotips per tal que les nenes interioritzin que elles també tenen molt a dir en les professions científiques i tecnològiques”.
La jornada Woman in Tech ha estat impulsada pel Cluster TIC Catalunya Sud i i2Cat, amb el suport de Redessa i l’Ajuntament de Reus. A més, ha comptat amb la col·laboració de la Generalitat, Google, Inetum, Nemon, Blickers, Basetis, Grupo Castilla i Vermuts Miró. La jornada s’emmarca dins el programa Woman in Tech que enguany es completarà amb un webinar de casos d’èxit i dos minibootcamps gratuïts per a noies d’entre 12 i 16 anys interessades en aprendre programació de videojocs. La formació prevista a Reus es farà els dies 9, 16 i 23 de novembre. Les inscripcions estan obertes i les places són limitades (https://www.inntuyo.com/minibootcamp-woman-in-tech-reus).
Redactor DiariTots21