.

Xavier Llopart, tècnic de Medi Ambient de Tarragona, explicant el projecte del parc del Pont del Diable. Foto: DiariTots21

Conscients que un dels punts forts de la Unió Europea no és explicar-se ni donar a conèixer les seves virtuts –i que difícilment es pot estimar allò que no es coneix–, els responsables comunitaris han creat el programa Y4 Green ERF, que vindria a traduir-se com ‘joves per un futur verd de l’euro regió’ i que aquesta setmana ha arribat a les comarques de Tarragona.

En argot comunitari, l’objectiu del projecte és comunicar les polítiques de cohesió i les conseqüències del Pacte Verd europeu en la vida quotidiana dels ciutadans de l’euroregió, fent èmfasi en els joves del territori; i el resum vindria a ser que la UE vol adaptar la forma d’explicar les seves decisions a la realitat de la ciutadania i despertar l’interès dels joves per les qüestions europees –les seves, de fet–, especialment en temes vinculats al medi ambient.

La primera de les tres accions que el programa ha previst dur a terme al Camp de Tarragona s’ha realitzat aquest dijous, dia 23, a Sant Pere i Sant Pau, i ha anat adreçada a joves de programes d’inserció sociolaboral del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), els quals són, estadísticament, els que acostumen a mostrar menys interès en qüestions de política europea i de medi ambient. La planificació del matí estava basada en un taller al centre cívic del barri prèvia visita al parc ecohistòric del Pont del Diable.


Altres notícies:


Tot i que l’ambient abans de l’excursió no era d’eufòria –i menys encara durant la caminada fins a l’entorn del monument romà–, les explicacions i respostes de Xavier Llopart, tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona i responsable del projecte Green Belt’26, han anat satisfent i obrint l’interès del grup. No es tractava d’una classe ni d’història ni de botànica, sinó de traslladar a una realitat plausible allò que, per lògica, necessita el nostre entorn natural i els nostres boscos.

Ha estat així com s’ha pogut entendre per què els vorals de les autopistes necessiten estar preparats per les burilles, per què en els boscos sense gestionar els arbres són més alts i prims, per què la brutícia del sotabosc és una bomba en cas d’incendi forestal, o per què una ciutat com Tarragona necessita un cinturó verd.

Els joves han descobert l’aqüeducte romà i tot el seu parc ecohistòric. Foto: DiariTots21

Després de la imprescindible descoberta de l’aqüeducte romà i de tot el projecte de recuperació natural del seu entorn, tocava tornar al centre cívic. El quilòmetre i escaig del camí de tornada –les pujades sempre són més dramàtiques que les baixades– han servit per arribar amb més ganes al taller final. En aquest punt, s’ha pogut descobrir a través de quins fons es poden finançar bona part d’aquestes actuacions i com funciona la UE per tal de fer-ho possible. És aquí on el programa no només explica els projectes de biodiversitat, sinó també les iniciatives en matèria de descarbonització de les empreses, de transport sostenible, d’energies verdes o d’alimentació ecològica.

Certament, la iniciativa del Y4 Green ERF no resoldrà tots els problemes endèmics de comunicació que pateix la Unió Europea, ni tampoc l’hiperburocratització que la caracteritza, però és un pas interessant per demostrar que sota la bandera blava de les dotze estrelles hi ha dirigents normals com nosaltres i una lògica que pot ser raonada.

Un taller al centre cívic Sant Pere i Sant Pau ha descobert més detalls dels programes mediambientals de la UE. Foto: DiariTots21

Les activitats del programa a Tarragona continuaran el pròxim dimecres 29 amb una segona sessió al mateix barri de Sant Pere i Sant Pau, per tal de traslladar-se el dijous, dia 30, al Parc Agrari de Reus i a la Boca de la Mina.

La iniciativa s’ha gestionat des de l’AECT Euroregió Pirineus Mediterrània, amb la col·laboració de les entitats franceses ADRET, Young Europeans ToulouseJEF PyrMed, a més de la Universitat de Girona (UdG), l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) catalana i l’AMIC Illes Balears. En el seu periple tarragoní, també ha rebut el suport dels ajuntaments de Tarragona i de Reus.