.

Homenatge a Quico Pino

Homenatge a Quico Pino

La diada de Sant Magí que se celebrarà demà a la plaça de les Cols serà una data molt especial per la colla degana de Tarragona, ja que és el dia en què el seu casteller Quico Pino celebra el cinquantè aniversari des que va començar a pujar al tronc de les estructures, primer de la Colla Vella dels Xiquets de Tarragona i, des de la seva fundació, de la Colla Castellers Xiquets de Tarragona.

Com ha remarcat el cap de colla, Roger Peiró, en aquests anys, Quico ha esdevingut una peça clau en els castells matalassers, pujant de manera ininterrompuda durant aquests cinquanta anys i convertint-se en indispensable en els castells màxims de la colla.

Per aquest motiu, la seva colla ha celebrat avui un acte per homenatjar-lo, al qual han assistit els màxims representants de les quatre colles tarragonines i també del Consistori, representat per la tinent d’Alcalde de Turisme, Patricia Anton, i la Tinent d’Alcalde de Cultura, Begoña Floria.

Nascut l’any 1959 a la província de Badajoz, Quico Pino es va traslladar a Tarragona quan només tenia tres anys. Amb cinc va veure per primera vegada una construcció de la Colla Vella dels Xiquets de Tarragona, a la qual es va apuntar de seguida i va aprendre a fer d’acotxador i enxaneta.

Anys més tard, el 1970, amb la fusió de les dues colles de la ciutat i la conseqüent constitució dels Xiquets de Tarragona, ell va formar-ne part i va començar a pujar de dosos, després va baixar a quarts. Des de llavors, sense cap any de descans, ha continuat pujant als castells amb la camisa ratllada.

El 1979 baixa el pilar de quatre caminant fins a l’Ajuntament. Feia 14 anys que cap colla no ho aconseguia. Des d’aleshores ha baixat el pilar en 29 ocasions de les quals 27 ha arribat a fer tot el recorregut. A més dels pilars, el Quico ha estat una peça fonamental en tots els grans castells dels Xiquets de Tarragona. L’any 1981 el Quico i els Xiquets assoleixen el seu primer 4 de 8, de fet és el primer 4 de 8 completament tarragoní. Després aconseguirien els altres castells de vuit com el tres, el cinc, castells folrats com el 2 de 8, el 3 de 9, el 4 de 9 i els grans pilars de sis i de set on el Quico ha tingut sempre un paper decissiu.

A més del seu paper clau en el tronc dels castells, ha participat assíduament en la direcció de la tècnica de la colla on s’ha responsabilitzat de la difícil tasca de preparació de la canalla en diverses temporades.

El 19 d’agost d’enguany, Quico celebra els 50 anys consecutius pujant als castells. Un cas únic i excepcional dins del món casteller que recentment ha reconegut la seva trajectòria atorgant-li el premi principal a la Nit de Castells 2014 a Valls.