.

.

TOTS 21


Algunes de les sepultures trobades. Foto: Cedida

Algunes de les sepultures trobades. Foto: Cedida

Les obres que s’estan duent a terme a l’església de Sant Jaume de Riudoms han tret a la llum alguns tresors molt preuats per a la documentació de la història d’aquest poble del Baix Camp. En la segona fase dels treballs, la corresponent a tot el conjunt de paviments, s’han trobat vasos funeraris, tombes i una cripta, tot del segle XVI, que, un cop restaurats, donaran un valor incalculable al conjunt.

Després d’arrencar el paviment i fer una excavació en extensió, s’ha trobat un conjunt de sepultures que corresponen a cadascun dels gremis que tenien per referència cada una de les capelles laterals. A la part central s’han descobert també diverses sepultures, gairebé totes individuals, i al presbiteri una altra, aquesta, per les seves característiques, d’algun personatge emblemàtic del moment.

Tots els treballs estan supervisats pel Departament de Cultura de la Generalitat, que documentarà totes les troballes abans de tornar a posar el paviment a sobre. El projecte preveu refer tot el terra amb l’esperit del Renaixement per mantenir l’estètica original.

L’alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, explica que “hi haurà alguna làpida d’accés al vasos funeraris que s’han trobat, als que estan al mateix nivell de terra. Els que quedin per sota es taparan, però s’indicarà d’alguna manera que allà estan les sepultures”. Per a Pedret, les troballes “són extraordinàries i ens permetran documentar allò que els veïns i veïnes del poble ja ens havien explicat, però que no es podia documentar perquè no havíem vist”.

Imatge de les màquines treballant a l'interior de l'església de Sant Jaume de Riudoms. Foto: Cedida

Imatge de les màquines treballant a l’interior de l’església de Sant Jaume de Riudoms. Foto: Cedida

Els treballs van començar al mes d’agost i han patit retards precisament per haver trobat aquestes sepultures. Segons l’alcalde, “abans de l’estiu les obres estaran enllestides”.

Durant tots aquests mesos, l’Ajuntament i la parròquia han buscat espais alternatiius per celebrar els actes que es duien a terme a l’església. Les misses diàries, amb menys afluència de públic, s’estan celebrant a la capella de la Verge Maria, de titularitat municipal. Pel que fa a les celebracions del cap de setmana i els funerals, es fan a l’ermita de Sant Antoni i els actes de Nadal s’han dut a terme al gimnàs de l’escola Beat Bonaventura.

V.Tapias