.

Cotxes aturats pels piquets sindicals amb la torre de refrigeració de la nuclear d'Ascó, al fons

Cotxes aturats pels piquets sindicals amb la torre de refrigeració de la nuclear d'Ascó, al fons. Foto ACN

L’últim bloc del primer període de vaga convocat a les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs s’inicia aquest dilluns. Aquesta setmana s’han convocat aturades per dimarts, dijous, dissabte i diumenge. La protesta té un seguiment aproximat d’un 80% de la plantilla de les dues centrals. A més, els treballadors es plantegen convocar una concentració a Ascó, un dia d’aquesta setmana, per fer palesa la seva postura i donar encara més visibilitat a la vaga. Així mateix, avui es reuneix a l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp) la Coordinadora de Comitès d’Empresa de les Centrals Nuclears de l’estat espanyol. Una trobada on faran una posada en comú de la situació que viuen les centrals catalanes.

Els treballadors de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs es plantegen convocar, aquesta setmana, una “gran concentració” a Ascó -la planta on aquests dies s’està duent a terme la recàrrega de combustible- . Així ho ha anunciat el secretari general de CCOO d’ANAV, Joaquín Bielsa, que també ha posat de manifest que el procés de recàrrega acumula un retard d’un centenar d’hores i que, tot i que la posada en marxa de la central està prevista entre el 14 i el 15 de juny, podria ser que no es pogués dur a terme i s’allargués una mica més.

Bielsa també ha explicat que en la reunió de la Coordinadora de Comitès d’Empresa de les Centrals Nuclears de l’estat espanyol, que es farà aquest dilluns a l’Hospitalet de l’Infant, exposaran als companys de les altres plantes d’Espanya la seva situació. En aquest sentit ha dit que l’any vinent acaben els convenis de les centrals d’Almaraz-Trillo i Cofrentes, i que el conflicte que es viu a Catalunya actualment es podria repetir en altres llocs.

Per la seva banda, el secretari general de la secció sindical de la UGT a Vandellòs, Juan Luis Cantón, ha qualificat d'”oportunitat perduda” la reunió que van mantenir ara fa una setmana amb l’empresa. Així, tot i tractar-se d’una mediació informal, des dels sindicats estaven disposats a desconvocar la vaga si l’empresa es comprometia a donar més marge per negociar gràcies a la ultraactivitat. La resposta d’ANAV però, va ser negativa. Malgrat això, Cantón s’ha mostrat esperançat de que aquesta setmana l’empresa faci algun pas per mirar d’arribar a un acord.

Cal recordar que el conveni finalitza el 15 de novembre de 2014, i que entre els punts que volen negociar des dels sindicats majoritaris destaquen la retallada de beneficis socials i les condicions laborals de les noves incorporacions, amb taules salarials de ‘low cost’. Tot plegat, han assegurat, va en detriment de la viabilitat de les plantes.

Si la situació no canvia, quan acabi aquest primer període de vaga -el proper diumenge-, no es tornaran a convocar aturades fins al mes de setembre.

/* JS para menú plegable móvil Divi */