.

Un piquet sindical explicant a un conductor els motius de la convocatòria de vaga als accessos a la nuclear d'Ascó, fa una setmana. Foto: ACN

Un piquet sindical explicant a un conductor els motius de la convocatòria de vaga als accessos a la nuclear d'Ascó, fa una setmana. Foto: ACN

Els treballadors de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs han secundat majoritàriament el segon període de vaga convocat des d’aquest divendres a la matinada per exigir a la direcció d’ANAV la represa de les negociacions del conveni col·lectiu. Després del trencament de les converses inicials, els sindicats confien que l’empresa faci un gest per reobrir-les i abordar els aspectes essencials de les seves reivindicacions. Segons els seus càlculs, la vaga ha tornat a registrar un seguiment superior al 90%. Tot i que, en aquesta ocasió, s’ha habilitat un carril per permetre l’accés dels serveis mínims, les concentracions a les portes de la central han generat retencions fins més enllà de migdia.

“La negociació està estancada. La posició immobilista que ens va portar a aturar les negociacions està al mateix lloc. L’empresa no ens ha trucat. Estem fent vaga, explicant el seguiment i enviant el missatge que volem parlar. Però a dia d’avui no ens ha trucat ningú”, ha declarat el president del comitè d’empresa de la central d’Ascó, Joaquim Bielsa.

Els sindicats convocants, CCOO, UGT i APLOC, argumenten que les seves reivindicacions -que han plasmat en un document consensuat de dotze punts- se centren en aspectes “garantits” del conveni i que no exigeixen cap millora salarial respecte les condicions actuals. Consideren innegociable que es vulnerin els mecanismes previstos per a la transmissió dels coneixements “de forma adequada”, pel qual ANAV -controlada per Endesa i, al seu torn, per la italiana Enel- podria, gràcies a la nova reforma laboral, prescindir del mecanismes de relleu mitjançant jubilacions parcials i facilitar incorporacions de nous treballadors amb salaris fins a un 60% inferiors. També denuncien la desaparició de la clàusula que garanteix els llocs de treball, tenint en compte les especificitats del sector.

El bloc de vaga encetat aquest divendres s’allargarà fins el pròxim dilluns. Els sindicats ja han recordat que ja hi ha noves convocatòries durant diversos períodes de dies convocades per aquest pròxim mes de juny i pel mes de novembre. Els treballadors mantenen també que els serveis mínims establerts, unes 270 persones en el cas d’Ascó -prop d’un 50% de la plantilla de la pròpia ANAV, excloent subcontractes-, és excessiu. Les protestes han coincidit també amb el procés de recàrrega de combustible del grup I de la central d’Ascó.

D’altra banda, el PSC ha fet públic el seu suport a la vaga convocada pels treballadors de les nuclears catalanes amb un comunicat. Defensen les reivindicacions dels treballadors, recorden que la convocatòria en aquestes instal·lacions pot afectar la seva seguretat i consideren abusius els serveis mínims.