.

Blocs de pisos a Tarragona. Foto: Cedida

Blocs de pisos a Tarragona. Foto: Cedida

Estem satisfets amb la nostra residència? Ens fa feliç viure on vivim? Segons l'”Índex de Satisfacció Residencial” del Grup Mutua Propietarios, els tarragonins valorem amb un 6,8 el benestar que ens proporciona el nostre lloc de residència.

“La satisfacció residencial és un component essencial en la qualitat de vida de les persones relacionat amb l’habitatge i el seu entorn que, a més, incentiva el seu manteniment i la seva cura repercutint en una major sensació de felicitat”, explica Laura López, subdirectora general d’Estratègia, Clients i Canals Alternatius del Grup Mutua Propietarios.

Per a calcular aquest índex, s’han analitzat tres variables que influeixen en la seva valoració entre més de 2.300 espanyols (22,2% de Catalunya): la satisfacció amb el propi habitatge, amb els veïns i amb la zona de residència.

Sobre la base d’aquest anàlisi, l’informe revela que els lleidatans i els gironins – amb una nota de 6,9– són els catalans més satisfets amb la seva residència i, per contra, els barcelonins i els tarragonins (6,8) són els qui atorguen la nota més baixa.

Per perfils, l’estudi aprecia grans diferències en termes d’ingressos, grandària de l’habitatge i tinença: els que tenen més ingressos, un immoble més gran i en propietat són els que major satisfacció residencial tenen, davant dels que viuen de lloguer (5,9 vs 7,3). Així mateix, amb més edat, més satisfacció, “molt probablement perquè encara no tenen capacitat econòmica per a accedir a l’habitatge que els satisfaci plenament”, afirma Laura López.

Aprofundint en els tres eixos analitzats, la ‘Satisfacció Veïnal‘ obté la pitjor valoració: un 6,4. De fet, un de cada quatre catalans qualifica amb un ‘suspens’ la relació amb els seus veïns: un 23% admet que parla rarament amb ells i un 22% alguna vegada al mes, mentre que un 40% afirma que únicament coneix el nom d’algun dels seus veïns i un 10% de cap.

“Malgrat que no existeixen greus problemes de convivència -el 81% mai ha efectuat queixes formals-, en general, els tarragonins tenen una falta de relació veïnal“, afirma la subdirectora general d’Estratègia, Clients i Canals Alternatius del Grup Mutua Propietarios.

En aquesta variable, l’ “Índex de Satisfacció Residencial” també identifica dos clars punts: un generacional – les persones grans són les que més es relacionen amb els seus veïns- i un altre derivat de la grandària del municipi -els de menys de 5.000 habitants són els que tenen una major relació.

Finalment, en relació a les tasques dins de la comunitat, 4 de cada 10 tarragonins asseguren que no han col·laborat mai amb els seus veïns i 4 de cada 10 afirmen no haver participat mai en reunions amb altres membres de la comunitat.

L’habitatge i l’entorn

La “Zona de residència” és el segon factor que l’informe pren en consideració per a valorar el grau de ‘Satisfacció Residencial‘, analitzant variables que influeixen en la sensació de viure en una àrea concorde a les nostres necessitats. En aquest punt, aspectes com la neteja (nota de 6) i els comerços pròxims (6,5) són els elements pitjor valorats, mentre que la tranquil·litat (7,9) i l’ aparcament (7), els més ben valorats.

Finalment, en aprofundir en els elements que influeixen en la variable de la ‘Satisfacció amb l’Habitatge‘, l’informe revela que la ventilació (8,1), i la il·luminació (8,4)  són els elements millor valorats dels immobles on residim; mentre que l’aïllament tèrmic (6,1) i l’aïllament acústic (6) són els pitjor valorats.

Per perfils, les persones amb més ingressos, les que viuen en habitatges de major grandària i les que viuen en habitatges més actuals són les que millor valoren tots, o gairebé tots, els elements analitzats.