.

L’autopista AP-7, tallada entre Mollet del Vallès i Santa Perpètua de Mogoda. Foto: Jordi Pujolar / ACN

Un total de 18 trams viaris estan afectats per mobilitzacions relacionades amb la vaga general a les 19:00 hores d’aquest dimecres, segons el Servei Català del Trànsit.

Entre les vies especialment afectades hi ha l’AP-7 en diversos trams, com ara Sant Celoni, L’Ametlla de Mar, Figueres i l’Ampolla, on l’autopista segueix tallada en els dos sentits de la marxa. Altres carreteres tallades són l’N-340 a Amposta i l’Aldea, la C-59 a Caldes de Montbui, l’N-145 a la Seu d’Urgell, o l’-N-152 a Puigcerdà.

A les comarques de Barcelona, hi ha afectats tres grans trams de la xarxa viàlia. A la C-25 hi ha restriccions pels camions a Vic en sentit Girona i se’ls està desviant cap a zones habilitades d’aparcaments. L’AP-7 té restriccions també camions a Sant Celoni en sentit nord i s’està aplicant el mateix sistema. A més, la C-59 està tallada a Caldes de Montbui en tots dos sentits de la marxa.

Pel que fa a la demarcació de Tarragona, l’AP-7 està actualment tallada a l’alçada de l’Ampolla en tots dos sentits, i té 3 km de retenció a l’Ametlla de Mar en sentit València. A més, l’N-340 està tallada a Amposta, a l’Aldea, a l’Ampolla, i a Vallirana en tots dos sentits.

Segons el mateix Servei Català de Trànsit, a les comarques de Girona hi ha fins a vuit trams afectats per les mobilitzacions. L’A-2 té retencions a Riudellots de la Selva en tots dos sentits i l’AP-7 està tallada a Figueres –on s’apliquen desviaments per l’N-II- i a Borrassà en ambdós sentits. També està la mateixa AP-7 tallada a Sant Julià de Ramis en sentit França. A més, hi ha 5 km de retenció a Maçanet de la Selva en sentit nord. Igualment, l’N-152 està tallada a Puigcerdà en tots dos sentits, a l’N-154 es circula amb intensitat a Puigcerdà per enllaçar amb l’N-152 en sentit sud, i l’N-II té 13 km de retencions a la zona de Vilamalla en sentit sud.

Per últim, a la demarcació de Lleida només hi ha un tram afectat, amb l’N-145 tallada a la Seu d’Urgell en tots dos sentits.

La jornada del matí

Les protestes amb motiu de la vaga general vivien al matí una cinquantena de talls en més d’una trentena de trams de la xarxa viària catalana. En diversos llocs de la xarxa d’autopistes i carreteres s’han produït enfrontaments entre conductors i piquets, en algun petage i en l’N-340 al sud de Catalunya. Els primers retreien els talls que els impedeixen treballar.

A les comarques de Tarragona, a l’A-27 s’ha viscut una marxa lenta a Constantí en sentit Lleida, a l’AP-2 hi havia retencions a la Bisbal del Penedès en sentit nord, a l’AP-7 un tall a l’Ampolla en sentit nord i retencions al Vendrell (1 carril obert) i l’N-340 es trobava tallada a Alcanar i Amposta, junt amb l’N-420 a Bot.

La demarcació de Barcelona era la més afectada, amb 33 trams talls de quinze carreteres diferents. Així, l’A-2 es trobava tallada a Òdena, mentre que hi havi dos carrils oberts a Sant Joan Despí en sentit Barcelona i un carril obert a Abrera, també cap a la capital catalana; l’AP-7 es trobava tallada a Llinars del Vallès, a Santa Perpètua, a Vilafranca del Penedès i a Cerdanyola del Vallès; la Ronda Litoral a l’alçada del Poblenou i a la Ronda de Dalt hi havia un carril obert a Vallcarca en sentit Llobregat, un carril obert a al Meridiana en sentit Trinitat i la Via Augusta, també en sentit Trinitat.

D’altra banda, la B-23 presentava la circulació interrompuda a Molins de Rei i hi ha un carril obert a Sant Just Desvern, cap a Barcelona i hi ha talls a la C-15 tallada Vilafranca i Sant Quintí de Mediona, la C-16 tallada Sallent i a Terrassa, sentit nord; la C-17 Tallada Aiguafreda i Tagamanent; la C-25 a Vic i a Artés i hi ha un carril obert a Manresa; la C-32 es troba tallada a Sitges en sentit Barcelona i té una marxa lenta a Gavà en sentit Sitges; a la C-37 està tallada a Manresa i a Castellfollit del Boix; la C-58 ho està a Terrassa, la C-59 a Moià, la N-340 a Vilafranca del Penedès i l’N-II a Premià de Dalt.

La demarcació de Girona era la menys afectada i només consten quatre incidències. Es tracta del tall de l’AP-7 al seu pas per Vilafant i Riudellots de la Selva, l’N-152 a Puigcerdà i l’N-II a Vilamalla.

Per la seva banda, a les comarques de Lleida, l’A-2 es trobava tallada a Granadella i a Cervera en sentit Lleida, a la C-12 es trobava tallada a Menàrguens, Balaguer i Maials, a la C-13 a Balaguer i a la C-14 a Ponts per obstacles a la via; tampoc es podia circular a la C-45 a Seròs, a l’L-200 a Miralcamp, a l’LL-11 tallada a Lleida; l’accés a l’AP-2 per Albatàrrec, l’N-145 a la Seu d’Urgell, l’N-230 a Vilaller i Alfarràs i a l’N-240 a Les Borges Blanques.

Afectacions a les línies de Rodalies per la presència de manifestants a les vies

D’altra banda, cap a les 10 del matí ha quedat plenament restablerta la circulació dels trens de Rodalies a les línies R1, R3, R4 i R16. Els trajectes havien resultat afectats per la presència de manifestants a la via amb motiu de la vaga general en diferents punts del seu recorregut. Tot i això, s’acumulen importants retards, segons fonts de la companyia Renfe.

Els manifestants han envaït les vies a Mataró i a Blanes, tallant el servei a l’R1, mentre que una altra acció reivindicativa a Montcada Bifurcació ha afectat la circulació a les línies R3 i R4. Aquesta darrera ha patit un tall també a primera hora a Sant Vicenç de Castellet, mentre que a l’R16 s’ha hagut de tallar la via a Ulldecona, tot i que s’ha acabat poc després. D’altra banda, centenars de persones continuen ocupant les vies de l’estació de l’AVE de Girona i obliguen a interrompre el servei en els dos sentits.

El grup ha entrat massivament a la zona de vies, fet que ha obligat a interrompre el servei en els dos sentits de la circulació i que els trens que tenien prevista la sortida des de les estacions de Barcelona Sants i Figueres-Vilafant cap a Girona no puguin efectuar el seu trajecte.

Vaga a TV3

D’altra banda, la programació habitual de TV3, Catalunya Ràdio i els seus mitjans digitals queda alterada aquest dimecres a causa de l’adhesió de la plantilla a la vaga general convocada en defensa dels drets i les llibertats socials i laborals i de les institucions. Així mateix, l’activitat de betevé a la televisió, ràdio, web i xarxes socials també quedarà alterada i preveu serveis mínims d’informatius amb emissions a les 12h, 14h, 18h i 20h.

ACN