.

Ernesto Poveda, president d'ICSA Grup (dreta), i Jordi Costa, professor d'EADA expert en Relacions Laborals, durant la roda de premsa. Foto: ACN

Els sous dels directius són els únics que han resistit la crisi i han pujat per sobre de la inflació acumulada, mentre que els comandaments intermedis i empleats han perdut poder adquisitiu durant aquests anys. Segons l’informe ‘Evolució salarial 2007-2013’, elaborat per ISCA i EADA, els sous dels directius ha crescut un 16,92% durant la crisi, mentre que la inflació acumulada ha estat del 13,5% en aquest període. Els sous dels empleats ha augmentat un 8,78% i el dels comandaments un 4,94%, per sota del cost de la vida. Segons el president d’ICSA, Ernesto Poveda, al mercat laboral espanyol s’està produint una “polarització” entre “persones que guanyen moltíssim i persones que cada cop guanyen menys”.

L’informe d’ICSA i EADA detalla que, entre 2012 i 2013, la tendència a la “polarització” dels salaris s’ha accelerat durant el darrer any. Així, els sous bruts dels directius han augmentat un 6,96% de mitjana en aquest període, mentre que els salaris de comandaments intermedis han caigut un 3,18% i les retribucions dels empleats s’han reduït un 0,47%.

Els efectes d’aquest fenomen són que la crisi econòmica ha afectat “durament” a les classes mitjanes i treballadores, que cada cop “són més difícils de distingir salarialment”, segons ha afirmat Poveda. De fet, els autors de l’informe han advertit d’una “destrucció” de la classe mitjana en termes salarials des de l’inici de la crisi econòmica.

L’estudi apunta que la reforma laboral ja està plenament “instal·lada” i que els seus efectes es deixen veure en l’arbre de retribucions salarials de les empreses. Així mateix, els autos indiquen que les diferències retributives s’estan accelerant durant l’últim any perquè molts treballadors han tingut el seu sou protegit per un conveni col·lectiu que ara ha deixat de tenir efecte.