.

Exposició sobre el Montsant a la Diputació de Tarragona

Exposició sobre el Montsant a la Diputació de Tarragona

L’exposició oberta actualment al Pati del Palau de la Diputació acosta el visitant a les coves, les roques, les ermites, els camins i els racons més amagats i sorprenents del Montsant. Gäbäl al-barka.

El Montsant, muntanya d’anacoretes consta de gairebé un centenar de fotografies, plànols i textos explicatius que revelen aspectes interessants i desconeguts per al gran públic sobre unes muntanyes d’extensa tradició eremítica. La mostra és una iniciativa del muntanyenc tarragoní Pau Lluís Salas i Roig, el qual recorre aquestes muntanyes a través de textos explicatius i imatges captades per ell mateix. El projecte ha comptat amb el suport de Maria Montserrat Domingo, ermitana de Sant Joan del Codolar, a Cornudella de Montsant.

En el text de presentació de l’exposició, s’equipara el Montsant a “un autèntic santuari, estatge de déus, reducte de la vida contemplativa, reialme de silenci, de solitud i d’austeritat”, i s’hi destaquen alguns dels espais que evidencien el caire sagrat d’aquesta muntanya: la cova Mònecs, la cova de Sant Bartomeu, la pedra dels Forats, les tombes medievals antropomorfes excavades a la roca… Gäbäl al-barka (muntanya beneïda, en àrab) es pot visitar fins al 2 de març, de 9h a 21h (de dilluns a divendres), de 9h a 13h i de 17h a 21h (dissabtes) i d’11h a 14h (diumenges i festius). La mostra s’emmarca en el VII Cicle de Conferències de Muntanya.

Propers actes del VII Cicle de Conferències de Muntanya

Després de la conferència inaugural del passat dia 6, a càrrec de l’arqueòleg, director de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i professor de la URV, Eudald Carbonell, el proper 13 de febrer tindrà lloc la segona conferència: Dos gegants de l’Himàlaia: Kanchenchunga (8.586 metres) i (Gasherbrum I 8.068 m), a càrrec de l’alpinista tarragoní Òscar Cadiach, un dels principals promotors d’aquesta activitat divulgativa. La tercera, tindrà com a protagonistes els alpinistes italians Nives Meroi i Romà Benet, la parella d’escaladors que més vuit mils han assolit conjuntament. Aquest acte, que du per títol Un relat de la seva trajectòria i vivències tindrà lloc el 20 de febrer a les 19.30 hores.

El VII Cicle de Conferències de Muntanya a la Diputació de Tarragona es clourà amb l’estrena del documental vinculat a l’exposició Gäbäl al-barka. El Montsant, muntanya d’anacoretes, que es projectarà el 27 de febrer a les 19.30 h. La conferència que tancarà el cicle anirà a càrrec de Pau Lluís Salas, qui també és president d’honor del Club Alpí K2, i del soci d’honor del Club Alpí K2 Lluís Pons.