.

.

TOTS 21


Un tortell de Reis, elaborat de forma artesanal

Un tortell de Reis, elaborat de forma artesanal. Foto: ACN

El bon ritme de vendes de torrons al Nadal ha omplert d’optimisme els pastissers tarragonins, que esperen vendre uns 50.000 tortells de reis i mantenir així les xifres dels últims anys. Els tarragonins es mantenen fidels a la tradició, tot i que se segueix detectant una tendència a comprar tortells cada cop més petits. Les preferències però, no varien massa, i el tortell de massapà serà el més consumit. Malgrat la competència de la pastisseria industrial i l’encariment dels subministraments com ara l’electricitat, el sector mantindrà els preus entre els 20 i els 25 euros el quilo, segons ha destacat a l’ACN el vicepresident del Gremi d’Artesans Pastissers de Tarragona, Josep González.

La proliferació de tortells industrials té un efecte molt negatiu sobre el sector. “També per als llocs de treball, ja que no podem contractar més personal”, es lamenta González. El portaveu del gremi denuncia les pràctiques comercials d’alguns hipermercats, que importen el tortell de reis des de l’estranger i, després, el farceixen aquí. “D’aquesta manera no estem ajudant a que el país remunti”, assevera.

Malgrat tot, el gremi és optimista i confia que les vendes artesanals es mantindran. “La gent ja no surt tant i això podria ajudar-hi”, reflexiona el vicepresident dels pastissers artesans. A banda del tortell de massapà, els farcits de crema, nata, trufa o cabell d’àngel també tenen una bona sortida. Això sí, tots respecten la tradició d’amagar-hi la desitjada figureta d’un dels reis i la temuda fava.