TOTS 21

Lluís Parreu, aquest divendres a peu de parada. Foto: Tarragona21

Per tercer divendres consecutiu un cop superada la fase més dura del confinament, aquest passat dia 5 els paradistes han tornat a obrir a la Rambla Nova amb l’objectiu de recuperar no només el temps perdut, sinó els diners esvaïts. Un retorn gradual a una normalitat que encara queda lluny i que requereix mesures de prevenció que permetin remenar amb garanties. Lluís Parreu n’és el cap visible dels associats, i a l’hora de fer balanç admet que «ara com ara només fem el 20% de negoci que fèiem abans de la pandèmia». El futur és tan incert que tampoc hi ha garanties d’una revifalla immediata, i més «mentre la gent gran tingui por de sortir, Al capdavall ells són la majoria dels nostres clients».

Fins ara, la clau està a caminar fent equilibris. «Ballesteros ens va enviar a la plaça Corsini -explica Parreu- i ara gràcies a Déu l’ajuntament ha canviat. Vam parlar amb ells i vam pactar un seguit de requisits per tornar a la Rambla des d’inicis d’enguany». Les limitacions en l’actualitat són evidents, fruit també d’un acord amb ESPIMSA, empresa municipal presidida per Dídac Nadal i encarregada de fixar què es pot fer i com. «Som 28 parades i no podem muntar tots a l’hora» perquè durant les la primera fase de desescalada només s’autoritzava l’obertura d’un 30% de parades. «La primera setmana -continua- només en vam poder muntar deu, i des de fa dues setmanes tretze. M’imagino que a partir d’aquest dilluns, quan passem a fase 3, podrem muntar-les totes. Cal tenir present que ens falta gent de Lleida i Barcelona que no poden venir».

Parreu està satisfet dels acords arribats amb els responsables municipals. «No ens cobraran durant tres mesos, i això per si sol ja és molt important per nosaltres, perquè paguem entre 40 euros i 50 cada matí. I són diners, als quals cal afedir és clar la necessitat de comprar el gènere». Alhora «hem posat pantalles de plàstic transparent a les parades per garantir distància i disposem de guants de plàstic per si la gent vol tocar alguna cosa. A més també hem posat una taula amb hidrogel i tenim un esprai amb llegiu i aigua a un 70% per anar desinfectant periòdicament els productes. A més, per descomptat, dels guants i mascaretes que portem els venedors».

En aquest punt Parreu favaldre la capacitat de diàleg del nou equip enfront d’Espimsa. «Amb els anteriors -etziba- o teníem cap tracte. Un exemple. A nosaltres ens vénen a cobrar a les dotze. Doncs bé, abans el dia que amenaçava pluja ens venien a cobrar a les deu. Ara és una altra cosa. Des que van canviar el gerent i el president han vingut a parlar i ens han preguntat quins problemes teníem». En el seu dia els paradistes van deixar clar que «a la plaça Corsini l’estiu fa 40 graus i no ve ni Déu. I a la Rambla abans fèiem molts diners. Els d’ESPIMSA ens van dir que intentarien que tornéssim aquí i després de parlar amb l’Ajuntament ho van acabar portant a plenari, on va ser aprovat», afirma. Ho fa carregant de pas contra els partits que hi van votar en contra i mentre saluda a un client que té tant per comprar com ganes de parlar de tot i de res. La normalitat, en definitiva.

J.S.