Aquells que visiten molt de tant en tant els pobles del Camp de Tarragona i que aquest dissabte han decidit passar pels Pallaresos aprofitant la celebració de les quartes Jornades de divulgació històrica modernista, segur que encara se’n fan creus de tot el que arriba a passar al poble en aquest cap de setmana de retorn a 1900. Dir que tot plegat es transforma per viatjar més d’un segle enrere seria fer un resum massa simple per explicar com entitats, agrupacions i famílies senceres treballen durant mesos per tal de reviure en dos dies com podia ser una jornada de festa a l’arrencada del segle passat.
Des de primera hora del matí de dissabte, amb la cercavila modernista, l’ambient pallaresenc es trasllada a cada passa del que hauria viscut Josep Maria Jujol quan va convertir la Casa Bofarull en la joia de la corona local i en un dels grans monuments del modernisme català. De fet, la desfilada de desenes de parelles pel poble ha servit per obrir l’activitat a tota la zona de paradetes, però també per portar tot el públic fins on comença i es gesta la història d’aquestes jornades: l’edificació que Jujol va convertir en el monument més rellevant dels Pallaresos.
Aquest eclèctic recorregut d’autoritats, policies, militars, minyones, terratinents, senyores, metges, pagesos o frares centenaris per tot el poble ha permès que el nivell d’abducció centenària fos tal que fins i tot les habituals paradetes de formatges i embotits que es troben a la majoria de fires catalanes semblessin autèntiques parades centenàries, i que el mercadet de llibres de vell i d’antiguitats disculpés anacronismes com els discos de vinil o els assecadors de cabells.
La qüestió és que les jornades tenen de tot i resulta impossible seguir fil per randa un programa on es pot des de jugar com es feia l’any 1900 (amb un espai creat per Ludiespai amb jocs tradicionals de fusta tal com de principi del segle XX) a descobrir el celler de Casa Bofarull, obert per primera vegada al públic després de la seva readaptació; així com descobrir com es feia l’autèntic safareig de fa un segle als safareigs de la mateixa Casa Bofarull gràcies a les xafarderies centenàries de l’Associació l’Afer de la Dona dels Pallaresos.
Una comunió a l’estil de 1900
Un dels actes estrella del dia ha estat la recreació de la celebració religiosa d’una comunió d’una nena i un nen de 1900. Padrins, autoritats, pantalons curts, mantellines, ciris i, per descomptat, missa en llatí d’esquena als feligresos, han recordat els pocs fidels preconciliars com eren abans les coses en les celebracions catòliques. Després de recrear una boda i un bateig en edicions anteriors, la comunió d’enguany fa que els sagraments disponibles siguin cada vegada menys de cara a pròximes edicions, de manera que caldrà veure cap on s’encamina l’organització l’any 2025.
A banda d’això, els carrers dels Pallaresos no han cessat la seva activitat i els tallers han mantingut ocupats els centenars de visitants que han omplert el poble durant el matí, ja fos amb un taller sobre la rebosteria modernista, amb la Ivet Torres i l’Ana Morlanes ensenyant a preparar orelletes ensucrades; o el taller de secrets femenins de finals del segle XIX i començaments del segle XX, on la dissenyadora i modista Ana de la Cruz ha descobert com era la roba íntima femenina i els seus complements.
De cara al migdia s’ha pogut gaudir del taller de degustació de vins modernistes, amb Àpit Integral presentant la història dels vins tarragonins i oferint vins ecològics del celler vallenc Dasca Vives; però també riure amb la representació de ‘les Fresques es reformen’, uns versots amables però picants de la mà de la Colla Gegantera dels Pallaresos.
El programa de tarda ha continuat amb les visites teatralitzades per conèixer tot el llegat de Jujol al poble, amb visita guiada al Centre Jujol, l’església parroquial i la Casa Bofarull. El dia s’ha tancat amb dues ofertes musicals. Per una banda, s’ha pogut gaudir del concert ‘Projecte 1902’, amb l’actuació de l’Esbart Dansaire de Tarragona oferint balls populars de començament del segle XX i, posteriorment, d’un petit ball modernista a càrrec de la formació Xarop de Canya, amb balls tan tradicionals com el ball de l’escombra, el ball de la patata o el ball del fanalet.
Diumenge esportiu amb la cursa d’una milla
L’activitat per aquest diumenge començarà a partir de les 9 del matí, amb la Milla Modernista, una novetat d’enguany dirigida als més esportistes que vulguin recordar amb el Club Excursionista Sense Fronteres com eren les curses a l’emblemàtica distància atlètica de la milla (1.609 metres). La cursa té com a objectiu fer una mirada al passat i representar les curses de l’època modernista, amb les seves vestimentes i l’equipament esportiu de les primeres proves atlètiques disputades al nostre territori.
La resta del programa repetirà bona part de les activitats dutes a terme aquest dissabte i les IV Jornades Modernistes els Pallaresos 1900 es tancaran per primera vegada amb un petit castell de foc que vol recordar els que es disparaven ara fa cent anys.
Aquest és el programa complet del cap de setmana (enllaç aquí).
Galeria d’imatges de la jornada:
Redactor DiariTots21