.

El responsable nacional del sector de la fruita seca d'Unió de Pagesos, Rafael Español, acompanyat del coordinador territorial d'UP a Tarragona, Josep Maria Coll. Foto: ACN

Unió de Pagesos (UP) amenaça de tornar a les mobilitzacions. El sindicat denuncia que el sector de la fruita seca podria deixar de percebre més de 53 milions d’euros en set anys per les reduccions dels ajuts directes i agroambientals que planteja la proposta del Programa de Desenvolupament Rural (PDR). “No ens quedarem de braços plegats”, ha avisat Rafael Español, responsable nacional del sector a UP. El sindicat calcula que, de mitjana, un pagès que ingressava 500 euros per hectàrea passarà a rebre’n uns 150. Davant el “pitjor” programa que s’ha plantejat mai per al sector, el sindicat ja avisa que no el signarà. Les accions es decidiran en una assemblea convocada aquest dijous a la Selva del Camp.

Fa més de quatre anys que els pagesos de la fruita seca no surten al carrer per protestar per la situació del sector. El darrer cop es remunta a l’octubre del 2009 quan es van produir unes batusses que van acabar amb diversos ferits i, fins i tot, manifestants detinguts. “Si cal un estiu calent, ho serà, i si no som 5.000 com abans, doncs serem 500”, etziba Español. El sindicat ha convocat l’assemblea per exposar la proposta del PDR i decidir si emprenen accions.

UP calcula que la reducció s’eleva a més de 53 milions d’euros en set anys: 4.254.000 euros a l’any en concepte d’ajudes directes, 2,8 milions anuals en ajudes agroambientals, i uns 455.000 euros a l’any en indemnitzacions compensatòries en zones desafavorides. Les comarques més afectades, segons el sindicat, serien la Terra alta, amb 226.500 euros menys, les Garrigues, amb 129.600 euros menys i la Ribera d’Ebre, que n’ingressaria 84.200 menys.

/* JS para menú plegable móvil Divi */