.

La mainada, fent l’ofrena dels fruits als peus de l’altar per a la benedicció. Foto: Tots21

Roda de Berà va reviure aquest diumenge un llarga tradició associada als fruits de la terra i a l’agraïment popular per les bones collites. Va ser la concentració dels pagesets i pagesetes i la posterior benedicció dels fruits per part del rector de Sant Bertomeu, Josep Masdeu, recentment traslladat a la vila des de la parròquia tarragonina de Sant Fructuós.

La tradició de beneir els fruits de la terra se celebrava antigament a Roda al mes de maig, per sant Isidre, coincidint amb l’inici de les collites, però es va perdre i posteriorment es va recupear i potenciar des de l’Ajuntament, especialment de la mà de la regidora de Cultura, Teresa Ferré, que diumenge anava vestida de pagesa. “L’any passat érem només dues dones les que vam venir vestides de pageses, avui ja som una colla”, deia a Tots21. La seva empenta va fer reviscolar una tradició que es perdia a la vila.

Un moment de la desfilada cap a l’església. Foto: Tots21

Foto de família dels participants i dels elements festius. Foto: Tots21

Una festa dels pagesos

“A Roda la festa era important, fins i tot es vestien els carros i les carrosses. Però després es va perdre, però una senyora, la Rosita, va demanar a finals dels anys 60 de recuperar-la. Aleshores ja no hi havia gaire pagesos a la vila, i es va decidir recuperar-la amb la canalla. Però de nou es va perdre i posteriorment es recuperà, però eren pocs els participants. Aleshores, ja estan jo a l’Ajuntament vaig proposar d’aixecar-la”, relatava la regidora. El primer pas havia estat reunir canalla, ara es tracta que els adults també s’hi sumin vestits de pagesos.

I el cert és que enguany ha augmentat notablement la particiació de rodencs i sobretot de rodenques en aquesta festa que es va decidir traslladar del mes de maig a l’octubre, fent-la coincidir amb la Festa Major Petita per reunir més població.

La regidora Teresa Ferré, vestida de pagesa. Foto: Tots21

“Abans els pagesos de Roda collien garrofes i ametlles, però ara oferim fruites, com ara pomes”, deia la regidora. La pagesia ha minvat enormement -a la Cooperativa queden només 20 socis- però no es vol perdre la tradició.

Acompanyaren el seguici -que s’havia reunit a la plaça de la Sardana, no massa lluny de l’església- els gegants i gegantons de Roda de Berà, la Cucarull, un element de l’Associació Cultural Les Monges que reapareixia de nou, el nan Salvador Espriu -elaborat pels nens de l’escola-, mentre el Ball de Bastons de l’Arboç s’encarregà d’obrir la comitiva.

La celebració també comptà amb la col.laboració d’una entitat internacional que es troba instal.lada a Roda, els Globers, un grup de joves que col.labora en qualsevol tasca que se li demana, com ara arranjar la Cucarull. Presidida per Nazaret Peral, és una entitat altruïsta que regularment fa rotar el seus membres. Diumenge també van ajudar a confeccionar la paella popular que se celebrà al pavelló poliesportiu acabada la festa dels pagesets.

En finalitzar la benedicció i missa de l’Ecce Homo es feu la tornada del seguici fins a la plaça de la Sardana, amb balls de lluïment com a cloenda.

L’equip que s’encarregà de cuinar la paella popular. Foto: Tots21

Al migdia, el pavelló fou l’escenari de la paella popular, prevista per a 800 comensals i amb un preu del tiquet de 3 euros, en el que suposa “el dinar popular més multitudinari que se celebra cada any a Roda de Berà”, tal com afirmava a Tots21 l’alcalde, Pere Virgili. A continuació tenia lloc el Joc del quinto a càrrec del Club de Patinatge de Roda de Berà.

Jaume Garcia