.

Un membre de l'organització s'afanya a calmar un grup de joves a les portes d'un pub de Salou, aquest dimarts a la matinada

Un membre de l'organització s'afanya a calmar un grup de joves a les portes d'un pub de Salou, aquest dimarts a la matinada. Foto ACN

“Salou és el millor lloc on podem estar: ens podem emborratxar i tenir molt sexe”. Sense embuts un grup de noies britàniques reconeixien quin és, segons elles, el principal atractiu del Saloufest. Un any més es repeteixen les escenes de borratxera i farra nocturna dels 9.500 estudiants que envaeixen la capital de la Costa Daurada per practicar modalitats esportives.

Però ells mateixos asseguren que, entre l’esport i la nit salouenca, es queden amb el segon. Els veïns, conscients de l’impacte econòmic que generen al territori -s’estima en uns 5 milions d’euros- conviuen resignats amb les nits de disbauxa dels adolescents que participen en aquesta iniciativa privada, avalada per Ajuntament i hotelers.

Als hotels és on precisament comença la festa dels estudiants. Els vestíbuls i els balcons carregats d’adolescents engrescats ja evidencien l’ambient que es viu dins de la desena d’hotels que acullen els joves del Saloufest. Després tots surten de marxa en grups, disfressats de temàtiques diverses. Infermeres, troglodites, superherois, romans o gimnastes. Altres porten una mínima disfressa i acaben mig nus pel carrer. Moltes escenes de joves estirats pel terra, vomiteres i crits a cada cantonada. Hi ha nombrosos vehicles policials patrullant la zona. Però són els membres del mateix ‘staff’ que acompanyen els joves qui exerceixen el màxim control. No permeten que els adolescents es deixin fotografiar en escenes compromeses ni tampoc dirigir-se als mitjans de comunicació que segueixen aquest mediatitzat esdeveniment.

Un grup de noies britàniques assegurava a l’ACN que elles tenen clar quins són els seus límits, i que alguns dels companys realment perden el control i acaben causant destrosses. “Ens ho volem passar bé i ja està, som joves i és el que toca, i si no ho accepteu no estigueu en una zona turística d’oci”, deia amb gosaria una d’elles. Un altre jove estudiant remarcava els ingressos i l’ocupació que suposa la seva arribada al territori. Alguns veïns, però, consideren que això no els hauria de donar carta blanca i que els diners no ho justifiquen tot. “No ho suporto, és una vergonya i una amargor viure a Salou, sempre acaben borratxos i despullats i causen més danys del què gasten”, es lamentava Karim Barcouz, un veí de la zona que confessava a l’ACN que, quan arriba el Saloufest, opta per dormir fora del municipi.

Opinions favorables

També n’hi ha molts que accepten de bon grat la festa. “Sé que hi ha una mica de xou, però és millor que vinguin perquè deixen molts diners aquí i als treballadors, nosaltres dos treballem en hotels d’aquí”, explicava Francisco Cabo i el seu germà, originaris de Salamanca, que porten més de 20 anys treballant a Catalunya i convivint amb el Saloufest. “Fa dos o tres anys que es porten millor”, afegeixen, una opinió que es contradiu amb la de l’encarregat d’un local de jocs recreatius a l’avinguda de Carles Buïgas, enmig de la zona d’oci nocturn de Salou. “Crec que aquest any els estudiants vénen més descontrolats, sí que hi ha molta policia, però l’any passat se’n veia més; potser el veí és el més perjudicat, però opino que és bo perquè, al final, allò que preval són els números, els ingressos”, deia Paco Mulero.

“M’encanta perquè dóna vida, són joventut, tenen vint anys i s’ho estan passant bé, no veig que facin cap mal”, afegia Clara Fortuny, una veïna tarragonina que acostuma a sortir de marxa per Salou. Són gairebé 10.000 els adolescents britànics que en aquesta catorzena edició del Saloufest ocuparan el municipi fins al 26 d’abril -en tres torns de 4.500 joves, 4.300 i una darrera de 700. A cada jove li costa entre 270 i 410 euros l’estada, en funció del tipus d’allotjament que ha triat o de l’esport que practiqui. De moment, aquesta edició transcorre amb relativa tranquil·litat.

Segons el consistori, la segona nit de Saloufest ha transcorregut “tranquil·la” i només s’han denunciat alguns joves per orinar i beure al carrer, unes sancions que arriben fins als 300 euros. D’altra banda, la Policia Local ha hagut d’intervenir per una discussió entre els membres de seguretat d’un hotel i un equip de televisió que volia accedir a l’interior de l’establiment.