.

Pere Virgili i Cèlia Treserres, en una imatge d’arxiu

A Roda de Berà hi ha, de moment, trencadissa entre els hereus de la marca CiU: els qui es van presentar sota les sigles de Convergència i Unió a les municipals de 2015 i que han mantingut la nomenclatura, obtenint la majoria amb sis regidors, i l’Alcaldia -a mans de l’independent Pere Virgili-, concorreran sota la marca Tria Roda de Berà. Són cinc dels sis regidors els que aniran sota aquesta llista independent.

El PDeCAT té la intenció de presentar-se, en principi sota el paraigües de Cèlia Treserres -la sisena regidora de CiU i cap local del PDeCAT-, i així ho havia comunicat ella la setmana passada als seus companys d’equip de govern, però aquesta setmana ha anunciat a Tarragona21 que el cas no està tancat i es troba “en negociacions”.

L’anunci ha sorprès el propi alcalde i cap de llista de Tria Roda perquè ells “no estem negociant res” i donava per fet, com altres regidors de l’Ajuntament, que Treserres es presentarà com a PDeCAT, perquè “així m’ho va dir ella”. De fet, el partit l’està apretant des de fa temps per a fer-ho i s’ha contactat amb persones per formar la llista.

Els cinc regidors, encapçalats per l’actual alcalde, concorreran sota una Agrupació d’Electors, és a dir, com a marca pròpia desvinculada del PDeCAT, Junts per Catalunya, Junts pel Sí o La Crida Nacional per la República. L’Agrupació es diu Tria Roda de Berà, segons ha sabut Tarragona21.

Cap dels cinc milita a CDC o al PDeCAT. Pere Virgili i Mari Teresa Ferré són independents, Manel González prové de CDC, però no es va fer militant del PDeCAT; Frederic Royuela i Isabel Mondéjar vénen de l’extinta Unió Democràtica de Catalunya. L’única militant és Cèlia Treserres, que anava de número dos. Pere Virgili ha afirmat a aquest digital que han estat esperant fins al 8 de gener per saber si Cèlia Treserres se sumaria al projecte, però aquesta els va dir que ho faria amb el PDeCAT.

Però no està tot tancat. Anna Magrinyà, membre del comitè comarcal del PDeCAT comandada per encarregar-se de les llistes a la comarca, ha assegurat a Tarragona21 que “el PDeCAT es presentarà a Roda, com a paraigües de Junts per Catalunya, que és la marca que ens representa”. Magrinyà no tanca la porta a anar amb coalició amb Tria Roda, tot i que legalment un partit no es pot coligar amb una agrupació d’electors. Planteja com a hipòtesi Magrinyà que Tria Roda decideix anar sota un paraigües independent.

“Estem treballant per tenir una llista potent, i ens presentarem de manera individual o en coalició. No tanquem cap porta”.

Si Tria Roda acaba anant sol, com afirma el seu alcaldable, suposarà que l’equip de Pere Virgili -que ha estat aquest mandat president del Consell Comarcal del Tarragonès sota la marca de CiU- no optarà a tenir conselleries al Consell Comarcal ni a disposar de diputats a la Diputació, ja que no arrossegarà els vots globals necessaris per poder-ho fer.

És un risc que assumeix Pere Virgili. En conversa amb Tarragona21, Virgili manté el que porta quatre anys dient: “Jo em dec al poble, més enllà d’ideologies”. Virgili troba lògic que la seva companya al consistori, Cèlia Tresserres, tirés endavant una candiatura com a PDeCAT.

“Els meus votants estan pel damunt de la meva ideologia”, subratlla Virgili, que es defineix com a independentista no unilateralista. “Intento no transformar el meu independentisme en el meu desig municipal”, afirma un Virgili que recorda la composició demogràfica de Roda de Berà -Ciutadans va guanyar a les passades eleccions autonòmiques- per fugir de la marca PDeCAT.

Reconeix Virgili que “dividir ens perjudica” i nega que hi hagi cap estratègia electoralista per crear dues candidatures per acabar pactant, ja que el resultat final sempre serà inferior a si només hi hagués una llista.

“Tria Roda de Berà haurà de sortir a batallar”. Reconeix Virgili que el proper plenari “estarà mes fragmentat”. A ells els acompanya “la cintura” que han agafat en aquest mandat.

Jaume Garcia