.

Foto de família dels guanyadors. Cedida

El poeta, rapsode i narrador José Luís García Herrera, d’Esplugues de Llobregat, va recollir ahir el primer premi de poesia dels Premis Vila de Cambrils pel poema “El cor no muda mai de casa“. El segon premi se’l va emportar la professora i poetessa valenciana Maria Carme Arnau i Orts per l’obra “Com un talismà“. En la modalitat de fotografia, la fotògrafa russa Elena Solovieva va ser escollida com a  millor autora de saló entre 141 artistes que van presentar quasi dues mil obres a la 32a convocatòria d’aquest guardó de l’Agrupació Fotogràfica de Cambrils.

La gala, que es va celebrar a la Sala de Plens, va comptar amb la participació de l’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, i el regidor de Cultura, Jordi Barberà, i la presència de diversos regidors i regidores del consistori. En acabar el lliurament de premis, es va presentar el catàleg que recull tota la informació de la 5a Biennal d’Art Contemporani Gastronòmica, i es va inaugurar l’exposició amb totes les obres seleccionades de les diferents categories del Premi de Fotografia, que es podrà visitar a la Sala Àgora fins el divendres 2 de febrer. L’esdeveniment va acabar amb l’actuació de la cantant Sara Amili, que va interpretar diverses peces musicals mentre les persones assistents van compartir un aperitiu.

Imatge de la mostra de fotografia. Foto: Cedida

ELS PREMIATS 

Elena Solovieva (millor autora de saló del Premi de Fotografia)
La seva afició per la fotografia es va despertar fa tres anys amb una passió per la natura morta a l’estil dels antics holandesos. Però poc a poc va començar a retratar nens i adults per mostrar els seus sentiments, estats d’ànim i tranquil·litat a través de la fotografia. Actualment li agrada treballar sobretot en el gènere del retrat artístic. Fa un any va entrar com a membre del club rus “Eurasia” i ara, com a part de l’equip rus, participa a salons de fotografia internacionals.

El jurat del premi de fotografia ha valorat la “composició, enquadrament i angle perfecte de les seves preses”, així com “la seva creativitat i impacte visual de cada imatge, sense oblidar la magnífica feina de producció i postproducció, amb una composició estètica de gran capacitat comunicativa”.

José Luis García Herrera (primer premi de poesia)
Nascut a Esplugues de Llobregat (Barcelona) el 1964. Tècnic químic-alimentari, poeta, rapsode i narrador. Va dirigir la revista “El Juglar y la luna”, va ser secretari de l’Acadèmia Iberoamericana de Poesia a Barcelona i membre fundador dels premis literaris “Ciutat de Sant Andreu de la Barca”. Forma part del grup cultural Versikalia i del grup d’escriptors Abrecedaris, d’Abrera.

L’any 2008 comença a escriure poesia en català i, des de llavors, conrea els seus poemes en les dues llengües. Ha publicat més d’una trentena de llibres de poesia. En català destaquem La solitud (Premi Festa d’Elx 2011), Bella Ciutat Vella (VII Certamen Paraules a Icària, Barcelona, 2015), Passatge a l’hivern (Premi Ciutat de Manacor de Poesia Miquel Àngel Riera, 2015), La memòria de les petjades (Premi de poesia Antoni Maturano, Almassora, 2018), El pinzell de les ànimes callades (XXXV Premi de Poesia Mn. Narcís Saguer, Vallgorguina, 2019) i El somrís trist de Sylvia Plath (Premi de Poesia Francisco Brines en valencià, Barcelona, 2021). Els anys 2015 i 2018 ha estat guardonat en els Premis “Vila de Cambrils”.

Instantània del públic de l’acte. Foto: Cedida

Maria Carme Arnau i Orts (segon premi de poesia)
Viu a Alfara del Patriarca (València). Té les llicenciatures de Psicologia i de Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat de València. Professora d’Educació Primària. Màster en Polítiques educatives. Doctora per la Universitat de València. Treballa en diversos seminaris d’investigació educativa. Va treballar de psicopedagoga en diversos instituts públics d’educació secundària i com a professora associada en la Facultat de Psicologia, en el Departament de Psicologia Evolutiva i Educativa. Continua en la Universitat de Filosofia i Ciències de l’Educació en el departament d’ investigació educativa.

Es va donar a conèixer com a poeta amb Bri de Vols (1996). En un principi va publicar, exclusivament, poesia fins a arribar a dotze poemaris: llibres com Clissar les hores (1998); Totes les mars són una sola mar (2005); Fragments de cel (2007); Bastir la mar endins (2008); En el desert dels meus ulls (2009); Itinerari de tendresa (2010); Paraules sota la pell de l’univers (2012); Aquell so entre el no-res i l’infinit (2016); En el decréixer de la pluja (2017); En el principi la set i la sal (2019); i Habitatges de mirades i secrets (2020). El 2020 va irrompre en el camp de la narrativa amb la novel·la La raó s’escampa en l’aigua, que guanya el premi de Rafael Comenge. Continua amb L’essència de l’arbre (2023).

Ha rebut nombrosos premis de poesia, entre els quals destaquen el Premi Internacional de poesia de la Fundació Cultural Poeta Francisco Mollá (2006); Jordi de Sant Jordi (2008), Goleta i Bergantí (2009), Ibn Hazm (2009), Ciutat de Torrent (2011), Badenes Dalmau (2014), Marià Manent (2016), Estabell Energia. Òmnium Cultural (2018); Sant Vicenç del Raspeig (2021)… I alguns poemes són musicats pels cantautors: Artur Àlvares i Anna Roselló.

Inclosa en vint-i-set antologies. Traduïda a l’italià, al francès i al cors. Ha traduït al poeta cors Pasquale Ottavi al català en l’antologia Cinc poetes Corsos. Editat per Labreu (2023). Actualment, col·labora en diversos mitjans de comunicació i està profundament compromesa amb la cultura. Participa en recitals poètics, revistes literàries, tertúlies de literatura i ràdio, entre altres.

V.Tapias

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */